Durere de umar

Articulati si muschi

Oboseala musculo-scheletice poate fi o tulburare osoasă, articulară sau musculară, de asemenea, o leziune a tendoanelor, ligamentelor, pungilor sinoviale sau o combinație a acestora. De exemplu

, leziunile sunt cea mai frecventă cauză a durerii.

De obicei durerea osoasă este profundă, penetrantă sau foarte deranjanta. Si este, de obicei, rezultatul unei traumei. Alte cauze mai puțin frecvente sunt infecția osoasă (osteomielita), afecțiunile endocrinologice și tumorile.

Fibromialgia

În primul rand este o boală reumatologică caracterizată prin durere cronică larg răspândită pentru mai mult de trei luni . Din acest motiv În mod normal, pacientul identifică această durere în sistemul musculoscheletic.

Conform studiului Episer  în anul 2000, se estimează că în populație  prevalența fibromialgiei este de 2,73%, fiind mai frecventă la femei decât la bărbați.

Această patologie se poate manifesta la orice vârstă, cu toate acestea, este mult mai răspândită în epoca medie a vieții și este considerată cea mai frecventă cauză a durerii musculo-scheletice.

Cauze

Desi cauzele care cauzeaza aceasta boala sunt necunoscute , SER explica faptul ca astazi se crede ca fibromialgia este cauzata de o modificare a anumitor neurotransmitatori ai sistemului nervos . În consecinta societatea arată că, atunci când se produce dezechilibrul neurotransmițătorilor, pot apărea o serie de modificări care ar putea explica simptomele patologiei. Astfel, durerea generalizată apare ca urmare a unei modificări a căilor de modulare a durerii.

Din aceste motive, durerea generalizată pe care majoritatea pacienților o prezintă, provine din cauză că există o percepție anormală a stimulilor senzoriali. Acestia, prin urmare, interpretează presiunea, căldura, vibrația sau orice alt stimul ca fiind dureros.

Evaluați-vă simptomele

Simptome

Potrivit SER, cele mai frecvente manifestări clinice sunt:

 • Durere musculară : de asemenea, cunoscută sub numele de mialgie , care apare cronic și poate dura mai mult de trei luni. Această durere este difuză, nespecifică și afectează multe părți diferite ale corpului. Durerea în fibromialgie are unele particularități, cum ar fi alodinia (durerea de la stimuli non-dureroși), hiperalgezia (durere mai mare decât cea normală în raport cu stimulul dureros) și persistența (este prezentă mai mult decât în ​​mod normal).
 • Oboseală și oboseală : Aceste două simptome apar atunci când faceți puțin efort sau nu, și nu dispar întotdeauna când vă odihniți.
 • Rigiditate : Deși rigiditatea poate să apară ca un simptom al altor boli reumatice, precum și oboseală și oboseală, ea are o serie de particularități care o diferențiază de alte patologii cum ar fi artrita reumatoidă , osteoartrită sau lupus .În aceste cazuri, pacienții pot avea amorțeală, crampe la picioare, senzație de balonare, convulsii, contracții musculare, mișcări involuntare, tremor și un sentiment de blocaj.
 • Tulburări de somn : Persoanele care au fibromialgie pot manifesta probleme de adormire, precum și trezirea repetată în timpul nopții sau că somnul nu se odihnește.
 • Insuficiență cognitivă : această boală poate îngreuna pacientul să proceseze informații, să memoreze sau să se exprime verbal.
 • Anxietatea și depresia sunt adesea legate de boala. Cu toate acestea, specialiștii nu pot determina dacă apar înainte, ca urmare a bolii sau apar în cursul bolii.
 • În cele din urmă, există multe simptome legate de tulburările gastrointestinale, cum ar fi intestinul iritabil sau hernia hiatală , tulburările musculo-scheletice, cum ar fi sindromul de tunel carpian, metabolic ( hipotiroidism ) și autonomic (amețeli, amețeală, hipotensiune etc.).
 • Pe de altă parte, aceste simptome pot provoca adesea confundarea fibromialgiei cu poliumyalgia reumatică , o patologie caracterizată prin durere cu impotență și rigiditate funcțională. Cu toate acestea, spre deosebire de fibromialgie, polimialgia rheumatica este o boala inflamatorie care provoaca modificari ale testelor de sange si are teste si tratamente specifice de tratament.

Fibromialgia și sportul

Sportul regulat și în mod constant poate scuti durerea.

Profilaxie

Deoarece se suspectează numai cauzele posibile ale bolii, în prezent nu există măsuri preventive pentru a atenua apariția acesteia .

Tipuri

Fibromialgia nu este împărțită în tipuri. Specialiștii au clasificat patologia în tipuri pentru a adapta tratamentul fiecărui pacient:

 •  I : Pacienții fără nici o boală concomitentă.
 • II : Pacienți cu afecțiuni reumatismale și autoimune.
 •  III : Pacienți cu modificări severe în sfera psihopatologică.
 • IV : pacienți cu simulator.

Diagnostic

Diagnosticul se face prin examinarea clinică a pacientului și prin existența unor simptome diferite , cum ar fi durerea, rigiditatea sau tulburările de somn, fără a exista o explicație alternativă care să justifice faptul că aceasta este o altă boală.

Așa cum este indicat de SER, rezultatul examinării fizice generale este de obicei normal și în prezent nu există nici un test de imagistică sau un laborator care să confirme diagnosticul , deși analizele pot ajuta la excluderea altor afecțiuni cum ar fi lupus, hipotiroidism sau artrita reumatoidă

Diagnosticul diferențiat este de obicei confirmat atunci când specialiștii detectează un set de 18 puncte, denumite puncte de presiune dureroase , care se află în diferite zone ale mușchilor corpului, în principal în jurul gâtului, cotului, genunchiului și bazinului.

Tratamente

Tratamentele cu fibromyalgie nu sunt curative , deoarece cauzele lor sunt necunoscute, astfel încât acestea au ca scop ameliorarea simptomelor pacienților.

Înainte de începerea tratamentului, experții trebuie să se asigure că diagnosticul este corect. Apoi, specialiștii vor proceda pentru a explica pacienților care este boala și ce se întâmplă exact. În cele din urmă, aceștia ar trebui să fie implicați în abordarea și în terapii prin orientări vitale pozitive, tratamente sportive și de droguri.

După cum indică SER, tratamentul are trei aspecte fundamentale:

Droguri împotriva fibromialgiei:

Pacientul poate urma un tratament cu analgezice sau antiinflamatoare clasice sau poate încorpora medicamente care modulează durerea:  în principal, antidepresive și anticonvulsivante . Scopul este de a îmbunătăți somnul, oboseala, depresia , spasmele musculare și durerea. În cele mai severe cazuri, mai multe dintre aceste medicamente pot fi combinate, sub prescripție medicală.

Sport:

Experții recomandă exercitarea exercițiilor fizice aerobice într-o manieră progresivă, treptată și constantă. Enrique Hornilla, reumatolog la Clínica Universidad de Navarra, subliniază eficacitatea exercițiilor piscinei și a hidroterapiei .

Terapii psihologice:

Acest aspect al tratamentului este esențial pentru a învăța pacientul să se ocupe corect de fibromialgie. În mod specific, ” tehnicile de meditație și chiar  hipnoza au arătat că diminuează durerea”, spune Hornilla.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate