Durere de umar

Dureri articulare la umar

Durerea de umăr și problemele obișnuite ale umărului

Ceea ce majoritatea oamenilor numesc „umăr“ este de fapt un set de mai multe articulatii care combina tendoane si muschi pentru a permite o gamă largă de mișcare în brațul de la zero spate.Dar mobilitatea are prețul său. Aceasta poate duce la creșterea problemelor cu instabilitatea sau compresia țesuturilor moi sau a structurilor osoase din umăr, ducând la durere. S-ar putea să simțiți durere numai atunci când vă miscați umărul sau tot timpul. Durerea poate fi temporară sau continuă și necesită diagnostic și tratament medical.Acest articol explică unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii la umăr și, de asemenea, unele opțiuni generale de tratament. Medicul vă poate oferi informații mai detaliate despre durerea din umăr.

anatomie

Umărul este compusă din trei oase:

  1. osul bratului (humerus)
  2. os lățimea umerilor aproape plat (scapula sau omoplaților)
  3. osul guler (clavicula)

Această ilustrare simplificată a umărului, evidențiază componentele principale ale articulației.

Osului brațului se potrivește într-o cavitate rotunjită al osul plan. Aceasta se numește cavitatea glenoidă. O combinație de mușchi și tendoane menține osul brațului dvs. centrat în cavitatea umărului. Aceste țesuturi se numesc manșeta rotatorului si acoperă capul osului în braț.

Cauze

Cele mai multe probleme ale umărului se împart în patru categorii principale:

  • Inflamația tendonului (bursită sau tendinită)
  • ruptura tendonului
  • variabilitate
  • osteoartrită
  • Fractura (os rupt)

Alte, cauze mult mai puțin frecvente, ale durerii la umăr sunt tumori, infecții și probleme legate de nerv.

Bursită

Bursele sunt structuri anatomice aflate între tendoane, mușchi, ligamente și oase. Rolul lor este de a reduce frecarea și de a facilita alunecarea între diferite ţesuturi ale organismului. Uneori, utilizarea excesivă a umărului duce la inflamarea și umflarea pungii (bursei) dintre manșeta rotatorului și o parte a lamei umărului, osoasă cunoscută sub numele de acromion. Aceste țesuturi prezente în umăr pot deveni inflamate și dureroase. Rezultatul este o afecțiune cunoscută sub numele de bursită subacromială. Bursita apare adesea în asociere cu tendinita rotativă a manșetei. Multe activități de zi cu zi, cum ar fi pieptănatul sau îmbrăcarea, pot fi dificile.

Tendinită

Un tendon este un cordon care leagă musculatura de osul. Majoritatea tendiditelor sunt rezultatul uzuri unui tendon si se produce lent, în timp. De exemplu cum se întâmplă în procesul de uzură a tălpii pantofului, care în final este împărțit în două de utilizare excesivă.

În general, tendinita este de două tipuri:

  • Aguda. Făcând multe aruncări de mingi sau alte activități deasupra capului, la locul de muncă sau în sport, poate duce la tendonită acută.
  • Cronică. Bolile degenerative, cum ar fi osteoartrita sau uzura repetitivă datorată vârstei, pot duce la tendinită cronică.

Tendoanele cele mai frecvent afectate la om sunt cele patru tendoane ale manșetei rotative și un tendon al bicepsului. Manșonul rotativ este alcătuit din patru mușchi mici și tendoanele care acoperă capul osului brațului și îl țineți în cavitatea umerilor. Manșeta rotativă vă ajută să asigurați mișcarea și stabilitatea umărului.

Tendon lacrimi

Împărțirea și ruperea tendoanelor poate fi rezultatul rănilor acute sau al modificărilor degenerative ale tendoanelor datorate îmbătrânirii, utilizării excesive prelungite, uzurii continue și rănirii bruște. Aceste lacrimi pot fi parțiale sau ar putea împărți complet tendonul în două bucăți. În majoritatea lacrimilor complete, există o rupere a tendonului de la unirea cu osul. Manerile rotorului și leziunile tendonului biceps sunt printre cele mai frecvente dintre aceste leziuni.

comprimare

compresie a gâtului se produce atunci când partea de sus a omoplatului (acromion) pune presiune asupra țesuturilor moi care stau la baza, atunci când ridicați brațul departe de corpul său. Pe măsură ce crește, brațul de frecari acromion, sau „strâmtori“ tendoanele manșetă rotatorul și sac. Acest lucru poate duce la bursită și tendinită, provocând durere și limitând mișcarea. Odată cu trecerea timpului, comprimarea severă poate duce chiar la ruperea manșetei rotatorului.

variabilitate

Instabilitatea umărului apare atunci când capul osului brațului este forțat să iasă din cavitatea umărului. Acest lucru poate apărea ca urmare a unei vătămări neprevăzute sau a unei utilizări excesive.

Displaziile umărului pot fi parțiale, când partea sferoidală a brațului doar părăsește parțial cavitatea. Aceasta se numește subluxație. O dislocare completă înseamnă că partea sferoidală părăsește complet cavitatea.

Odată ce ligamentele, tendoanele și mușchii din jurul umărului sunt slăbiți sau rupți, dislocările pot apărea în mod repetat. Displaziile recurente, care pot fi parțiale sau complete, provoacă durere și instabilitate atunci când ridicați brațul sau mutați-l departe de corp. Episoadele repetate de subluxații sau dislocări conduc la un risc crescut de apariție a osteoartritei în articulație.

osteoartrită

Durerea de umăr poate fi, de asemenea, rezultatul osteoartritei. Există multe tipuri de osteoartrite. Cel mai obișnuit tip de osteoartrită în umăr este, de asemenea, cunoscut sub numele de „uz și uzură” osteoartrită. Este tipic ca simptomele, cum ar fi inflamația, durerea și rigiditatea, să înceapă la vârsta medie. Osteoartrita se dezvoltă încet, iar durerea cauzată de ea devine mai gravă în timp.

Osteoartrita ar putea fi legată de leziuni sportive, vătămări corporale și uzură cronică. Alte tipuri de osteoartrita pot fi legate de lacrimile rotorului, infecția sau inflamația mucoasei articulației.

Adesea oamenii vor evita mișcările umărului în încercarea de a reduce durerea produsă de osteoartrita. Acest lucru duce uneori la o tensiune sau confiscare a părților moi ale articulației, ducând la o restrângere dureroasă a mișcării.

fractură

Fracturile sunt oase rupte. Ramurile de umăr implică de obicei clavicula (osul gâtului), humerusul (osul brațului) și lama umărului (osul plat sau scapula).

Ramurile de umăr la pacienții vârstnici sunt adesea rezultatul unei scăderi a înălțimii persoanei (în picioare). La pacienții mai tineri, fracturile de umăr sunt adesea cauzate de un prejudiciu cu mare consum de energie, cum ar fi un accident de autovehicul sau un prejudiciu în sporturile de contact.

Fracturile provoacă adesea dureri puternice, umflături și vânătăi în jurul umărului.

Examen medical

În cazul unei vătămări acute care cauzează dureri severe, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil. Dacă durerea este mai puțin severă, poate fi sigură să vă odihniți câteva zile pentru a vedea dacă timpul rezolvă problema. Dacă simptomele persistă, consultați un medic.

Medicul va efectua o evaluare aprofundată pentru a determina cauza durerii de umăr și vă va oferi opțiuni de tratament.

Istoric medical

Primul pas în evaluare este o istorie medicală completă. Medicul dumneavoastră s-ar putea întreba cum și când durerea a început, în cazul în care a avut loc înainte și modul în care a fost tratat, precum și alte întrebări pentru a ajuta la determinarea starea generala de sanatate si posibilele cauze ale problemei sale de umăr. Cele mai multe condiții de umăr agravate de activități specifice, și sunt scutite de activități specifice, astfel încât un istoric medical poate fi un instrument valoros pentru a localiza sursa durerii.

Examenul fizic

Va fi nevoie de o examinare detaliată pentru a căuta cauzele durerii de umăr. Medicul dumneavoastră va căuta anomalii fizice, inflamații, deformări musculare sau slăbiciune și vă va simți în zone de durere sub presiune. Medicul va observa gama de mișcare și forța umărului.

examene

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste specifice pentru a vă ajuta să identificați cauza durerii dumneavoastră și orice alte probleme.

X-raze (raze X) Aceste imagini vor arăta orice leziune a oaselor care alcătuiesc articulația umărului.

Rezonanța magnetică (RMN) și ultrasunetele. Aceste studii creează imagini mai bune ale țesuturilor moi. Acestea vă pot ajuta medicul dumneavoastră să identifice leziunile ligamentelor și tendoanelor care înconjoară articulația umărului.

Tomografia computerizată (CT). Acest instrument combină razele X cu tehnologia computerizată pentru a obține o vizualizare foarte detaliată a oaselor din zona umărului.

Studii electrice Medicul dumneavoastră poate să comande un studiu, cum ar fi EMG (electromiogramă), pentru a evalua funcția nervilor.

Arthrogram. În timpul acestui studiu cu raze X, se injectează o cerneală în umăr pentru a îmbunătăți și a vedea mai bine articulația și mușchii și tendoanele care o înconjoară.

Artroscopie. În această procedură chirurgicală, medicul vă arată în interiorul articulației cu o cameră cu fibră optică. Artroscopia poate prezenta leziuni ale țesuturilor moi care nu sunt evidente în examinarea fizică, raze X și alte teste. În plus față de a ajuta la găsirea cauzei durerii, artroscopia ar putea fi utilizată pentru a corecta problema.

tratament

Schimbări de activitate

Tratamentul implică de obicei odihna, schimbarea activităților și terapia fizică pentru a ajuta la îmbunătățirea rezistenței și flexibilității umărului. Soluțiile de bun-simț, cum ar fi evitarea eforturilor excesive sau nu exagerarea activităților pe care nu le faceți în mod normal, pot ajuta la prevenirea durerii la umăr.

medicamente

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a reduce inflamația și durerea. În cazul în care medicamentul este prescris pentru ameliorarea durerii, trebuie luat numai conform instrucțiunilor. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, injecții de medicamente care amortizează zona sau steroizi pentru a ușura durerea.

chirurgie

Chirurgia poate fi necesară pentru a rezolva unele probleme de umăr; Cu toate acestea, 90 la suta dintre pacientii cu dureri de umar va raspunde la metode de tratament simple, cum ar fi schimbarea de activitate, odihna, exercitii fizice si medicatie.

Anumite tipuri de probleme de umăr, cum ar fi dislocarea și unele lacrimi rotatorilor recurente, nu pot beneficia de exercițiu. În aceste cazuri, chirurgia ar putea fi recomandată destul de devreme.

Chirurgia poate implica artroscopic pentru a elimina tesut cicatricial sau repararea tesuturilor rupte, sau proceduri tradiționale deschise pentru reconstrucții mai mari sau de înlocuire umăr.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate