Unde ai dureri de burta? Poziția sa vă oferă indicii

Originea poate fi atât de variată încât uneori găsirea diagnosticului este o sarcină dificilă pentru medic. Determinați ce parte dă cel mai mult sau dacă disconfortul este continuu sau vine și merge, pot fi indicii utile.

 • Dureri de stomac
 • durere
 • infarct

Colicii sau probleme digestive banal este de obicei primul suspect, dar de multe ori sursa durerii abdominale este departe de zona în care este percepută probleme.

Orice detaliu poate fi folosit pentru a ajuta medicul de specialitate sau medicul de urgență să știe ce este, mai ales pentru că, după cum mulți dintre ei subliniază, durerea abdominală este, de obicei, o provocare de diagnosticare.

Ficat

Ficat

De obicei

Într-un procent mare de cazuri, durerea se datorează unei singure:

 • Gastrita acută Mucoasa căptușită de stomac devine iritată, provocând durere, greață sau lipsă de apetit.
 • Enterocolita. Tubul digestiv devine inflamat și dă dureri împreună cu diareea și, uneori, cu gaze, vărsături și febră.
 • Ulcer. O durere ascuțită care este ușurată atunci când mănâncă poate să avertizeze despre această leziune în pereții stomacului.

DACĂ ZONA CENTRALĂ DOARE

Atunci când durerea este focalizată în zona centrului abdomenului, de obicei vine de la stomac sau de la tractul digestiv.

De la un simplu gaze, proasta digestie sau constipație posibil la tulburări mai grave , cum ar fi blocaj intestinal, o hernie sau un ulcer la un organ sau peretele abdominal.

În partea superioară

În cazul în care durerea este localizată în epigastru (prefixul „epi“ provine din limba greacă și înseamnă „peste“), acesta este de obicei rezultatul umflarea stomacului, pancreasului, vezicii biliare și duodenului.

 • Disconfortul poate fi pur și simplu , deoarece unele produse alimentare a mers rău, dar , de asemenea , la pancreatită (inflamație a pancreasului) sau a unui ulcer gastric sau duodenal peptic (o rană deschisă în stomac sau duoden care radiază la partea din spate).
 • tumoare localizată într-un organ al zonei (în special a pancreasului) poate, de asemenea, provoca durere , deși în aceste cazuri nu se observă de obicei brusc.

În jurul buricului

Atunci când disconfort concentrat în mesogastrio (de „meso“ sau „mediu“) sau în jurul buricului iar abdomenul este umflat, este probabil ca cauza inflamație (balonare) a intestinului subțire, cum ar fi enterită sau colita asociata cu infectie sau toxice, care , la rândul său daune pereții tractului digestiv.

 • Cele mai frecvente cauze sunt tulburările funcționale ale intestinului sau colonului, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Disconfort în zona inferioară a stomacului

În acest caz, ar putea fi o anomalie în colon și rect.

 • Cele mai frecvente boli în această zonă (hipogastriului, cu sufixul „hipo“ însemnând „jos“) sunt enterocolita, sindrom de colon iritabil, hernii, anumite probleme ale tractului urinar sau patologii în sistemul de reproducere.

OBSERVI-O ÎN PARTEA DREAPTĂ

Durerile din partea superioară dreaptă a stomacului provin de obicei din ficat sau din vezica biliară . Dacă se află în cel inferior, este suspectată apendicele

În cazul în care problema apare cu forța pe partea superioară sau dreaptă a abdomenului inferior, medicii pot verifica dacă din cauza uneia dintre aceste boli comune:

 • Boli colici. Este durerea cauzată de obstrucția vezicii biliare sau a canalelor de drenaj datorate pietrelor (colelitiază). De obicei apare imediat după ingestia alimentelor grase și durează foarte intens până la două ore mai târziu. 
  În cazul în care obstrucția se prelungește, apare colecistită, o inflamație a vezicii biliare a cărei durere nu se scurge cu trecerea orelor și care este, în general, însoțită de vărsături și febră. De asemenea, poate radia la umărul din spate și din dreapta.

Nu ezitați să mergeți la medic dacă durerea persistă mai mult de două zile

 • Hepatită acută Se compune din inflamația ficatului cauzată de virușii A, B sau C sau prin intoxicația cu medicamente sau alcool. 
  În general, nu durează, deși în unele cazuri se poate manifesta cu o ușoară durere în hipocondrul drept și poate fi asociată cu prezența icterului (tonus galben al pielii), febră scăzută și un sentiment puternic de oboseală.
 • Apendicita. Atunci când apendicele devine inflamată, durerea începe difuză (în special în jurul buricului sau epigastrului) și, pe măsură ce se intensifică, se mișcă în cvadrantul inferior drept al abdomenului. Este comună combinarea cu febră, vărsături și lipsa poftei de mâncare.

ARE AFECTEAZĂ PARTEA STÂNGĂ?

 

Durerea din această parte nu este, de obicei, asociată cu tulburări specifice. De obicei apare din cauza unor disfuncții în alte locații

Partea stângă a abdomenului de multe ori doare , deoarece iradiază organe centrale adiacente, sau ca urmare a condițiilor ginecologice (cum ar fi un chist în ovar stânga) și urologice (colica renală ar fi cele mai frecvente)

 • Diverticulită acută Este principala patologie abdominală specifică acestui domeniu. Apare atunci când un diverticul umflă, un buzunar mic care se formează în peretele intestinului gros (colon), de obicei la persoanele mai în vârstă de 60 de ani. 
  În 70% din cazuri, durerea – care durează mai multe zile și este de obicei însoțită de febră – se manifestă în cvadrantul stâng jos al abdomenului.
 • Tulburări ale splinei. Acest organ este situat chiar sub colivie pe partea stângă, pe stomac. 
  Problema cea mai frecventă este splenomegalia (o splină mărită), de obicei datorită hipertensiunii portale (o creștere a tensiunii arteriale în vena portalului, care transporta sânge de la intestin la ficat). Ocazional, doare în partea superioară stângă a abdomenului și se poate răspândi la umăr.
 • Spargerea splinei Deși este mai puțin frecvent, senzația de durere abdominală bruscă în partea stângă sus poate indica o ruptură a suprafeței acestui organ. 
  Este de obicei cauzată de o lovitură severă la abdomen (de obicei, dintr-un accident de circulație sau un accident sportiv). Este o urgență medicală deoarece poate provoca o sângerare internă potențial letală.