durere de cap

Durere de ochi

Durerea de ochi: Este o urgență?

Știm cu toții, că o durere de ochi poate avea o mulțime de cauze, și mai știm ca una dintre cele mai frecvente simptome a dureri de ochi este oboseala. De aceia în cele mai multe cazuri, o durere de ochi nu este o problemă serioasă, de fapt am putea avea doar disconfort în ochi, în interior, în spatele sau în jurul acestuia. Prin urmare o durere de ochi se poate trata cu picături oculare su cu odihnă.

Tipuri

În primul rând durerea de ochi poate fi unilaterală sau bilaterală. Cu alte cuvinte, este posibil să aveți dureri la ochiul drept, la ochiul stâng sau această problemă poate afecta ambii ochi. De aceea o durere de ochi poate proveni din alte cauze,  nu există dovezi că durerea din ochiul drept are loc mai frecvent decât în stânga sau invers.

În unele cazuri o durere de ochi provine de la o leziune oculară, așadar cauza este evidentă. Dar, fără o leziune oculară? este greu sa descoperim de ce ne dor ochii. Din acest motiv, cele mai multe tulburări oculare grave, care includ cataracta, degenerescenta oculara, cel mai frecvent tip de glaucom, dezlipire de retina  nu provoacă  nici o durere!. Cu toate acestea, poate produce diferite senzații și simptome asociate!. Simptomele descrise în mod specific poate ajuta medicul dumneavoastră pentru a determina cauza dureri oculare .

Cum ar fii:

 

  • O senzație ascuțită și tăioasă!
  • Senzație de arsura!
  • Pulsații!

Simptome

Cea ce trebuie sa știm este că: unele simptome, pot fi periculoase pentru vedere, sau pentru sănătate în general. De exemplu: glaucomul, nevrita optică, fractura oaselor orbitale și infecția severă denumită celulită oculara.

Simptome dureri oculare este însoțită  de:

 •  Mâncărime oculară!
 • Vedere încețoșată sau dublă!
 • Formarea de cruste pe marginile pleoapelor!
 • Secreții oculare!
 • Ochi uscați!
 • Sensibilitate crescută la lumină;
 • Ochii roșiiinflamați;
 • Lăcrimare excesivă;
 •  Ochi umezi;
 • Pierderea sau modificarea vederii;
 • Vederea unor pete;
 • Sensibilitate la lumină;

Cauzele durerii oculare

De obicei aceste cauzele sunt comune, în funcție de localizarea disconfortului:

Durerea în ochi

De multe ori, o durere de ochi vă face să simțiți că aveți ceva în interiorul ochiului, și este cauzata de o iritație sau inflamație, pe suprafața anterioară a ochiului, în special în cornee. Cauzele obișnuite ale durerii care emană de pe suprafața anterioară a ochiului sau din interior includ:

Corp străin în ochi

Știați ca? De obicei, ceea ce cauzează, o senzație de ceva în ochi, este de fapt un corp străin. Cele mai comune corpuri străine care ne intra în ochi (adera la suprafața corneei), sunt așchiile, pietriș anorganic (nisip, piatră particule mici), rumeguș etc.

Disconfortul provocat de corpul străin, poate varia de la ușoară la sever și, în general, este mai enervant când clipim (deoarece pleoapa freacă suprafața atunci când face acest lucru). Vederea încețoșată și sensibilitatea la lumină, sunt de asemenea foarte comune. Prin urmare un corp străin în ochi, necesită o atenție urgentă din partea unui specialist în viziune!, deoarece materialul încorporat în cornee poate provoca rapid o infecție gravă a ochiului .

În plus cele mai multe corpuri străine din ochi, pot fi ușor îndepărtate în cabinetul medicului cu instrumentele adecvate. De aceia este posibil să se prescrie  picături oftalmice antibacteriene pentru a evita infecția în timpul vindecării corneei.

Abraziunea corneei

Este o cornee zgâriată. În timp ce majoritatea  abraziunilor corneene  nu sunt grave, ele pot fi foarte inconfortabile și pot cauza sensibilitate la ochi luminași apoasă.

Multe dintre zgârieturile superficiale ale corneei se vindecă în decurs de 24 de ore. Dar acele abraziuni mai profunde pot duce la o infecție gravă a ochiului și chiar la un ulcer cornean dacă sunt lăsate netratate.

Deoarece este adesea imposibil să se determine dacă durerea de ochi se datorează o ușoară zero, o abraziune profunda sau un corp străin cornean. De aceea, este recomandata vizita la un profesionist, pentru orice disconfort acut în ochi, care nu trece foarte repede.

Uscăciunea oculară

Uscăciunea oculară este o altă cauză foarte frecventă a disconfortului ocular. În general, disconfortul de la uscăciunea oculară începe mai încet și treptat decât durerea oculară cu un corp străin cornean sau prin abraziune. Prin urmare ocazional, ochii uscați pot duce la abraziune corneană, deoarece nu există destule lacrimi pe suprafața ochiului pentru a menține corneea umedă și alunecoasă.

Cu toate acestea dacă utilizarea picăturilor oftalmice de lubrifiere, îmbunătățește semnificativ confortul, atunci cauza durerii este, probabil, de ochi uscați. În cele mai multe cazuri, uscăciunea oculară nu necesită atenție urgentă, dar profesionistul în viziune poate efectua teste pentru a determina severitatea uscăciunii și pentru a recomanda tratamentul cel mai eficient.

Dureri oculare

Alte cauze (mai puțin frecvente) ale durerii oculare anterioare sau dureri în ochi includ:

 • conjunctivită
 • Infecții oculare
 • Irita (uveita anterioara), care este inflamația irisului
 • Disconfort cu lentile de contact

O cauză foarte gravă a durerii oculare este o afecțiune numită endoftalmită!. Aceasta este o inflamație a ochiului care cel mai adesea este cauzată de o infecție bacteriană. Se poate produce, de asemenea, ca o complicație rară de chirurgie a cataractei.

Endoftalmita, pe lângă faptul că provoacă dureri oculare, cauzează înroșirea,  umflarea pleoapelor  și scăderea vederii. Dacă aveți aceste simptome după o intervenție chirurgicală a cataractei sau o altă intervenție chirurgicală oculară, consultați un profesional imediat.

 

Durere internă sau externă a ochiului

Printre cauzele comune ale durerii din spatele ochiului se numără migrenele, durerile de cap și infecțiile sinusale. În cazul migrenei, durerea este În spatele unui ochi! Și o însoțește dureri în alt loc! pe aceeași parte a capului.

Durerea din spatele ochiului cauzata de infecții ale sinusurilor, de obicei, este mai puternică decât durerea unei migrene, și poate afecta ambii ochi.

Deși durerea din spatele ochilor este cauzată de aceste tipuri comune, nu constituie o urgență, dar dacă suferiți de dureri cronice sau recurente de acest tip, vizitați oftalmologul profesionist sau medicul general pentru a primi tratament!.

Durerea în jurul ochilor

 

Probabil, durerea cea mai frecventa din jurul ochilor, este o inflamație la nivelul pleoapei, care este cunoscut sub numele comun ulcior. De fapt Ulciorul nu este ceva grav, este doar o zonă sensibilă localizată!. Ca un cos pe o pleoapă. Un ulcior nu are nevoie de o atenție urgentă din partea unui specialist ocular. De aceea de obicei, poate fi tratat cu succes acasă. De exemplu, aplicând comprese calde pe pleoapă de câteva ori pe zi, timp de mai multe zile.

Blefarită  este o altă problemă comună (nu de urgență) , care poate provoca umflarea pleoapelor și disconfort în jurul ochilor.

O altă cauză obișnuită a durerii în jurul ochilor și a durerii din mușchiul ochiului este suprasolicitarea la calculator. Nu este o problemă urgentă și există pași simpli pe care îi puteți face pentru ameliorarea dureri.

Cele mai puțin frecvente și mult mai grave, sunt durerile în jurul ochilor. Aceasta este o afecțiune numită neuropatie optică. Neuropatia optică poate duce la pierderea permanenta a vederii. În general, simptomele sunt legate de scăderea  acuității vizuale, și viziune de culoare cu durere de ochi, de obicei se agravează cu mișcarea ochilor!.

Tratamentul adecvat pentru durerea oculară?

În primul rând un tratament pentru durerea ochilor sau pentru orice tip de durere oculară trebuie considerată o situație de urgență. De aceia un tratament adecvat pentru ochi inflamat, este prescris de un profesional. Oftalmologi sunt singurii profesioniști care pot determina cauza exacta pentru o durere de ochi. Aceștia indică tratamentul adecvat pentru a evita leziuni oculare și pierderea permanenta a vederii.

În special, consultați un medic imediat dacă aveți durere de ochi care:

 • A apărut imediat după lustruirea unui metal, tăierea lemnului sau alte activități care pot provoca răni de la un corp străin (mai ales dacă nu purtați ochelari de protecție sau echipament de protecție a ochilor).
 • Durerea se datorează unei leziuni oculare.
 •  Viziune încețoșată și sensibilitate la lumină.
 • Recent, ați avut o intervenție chirurgicală la nivelul ochilor, cum ar fi  LASIK și operația de cataractă.
 • Se observă o înroșire și o  secreție a ochiului .
 • O durere de ochi puternică, a apărut brusc și aveți un istoric de  glaucom. Acest lucru ar putea semnala un atac acut al unei forme mai puțin frecvente de glaucom care poate provoca o pierdere rapidă a vederii și constituie o urgență medicală.

Când vine vorba de durere de ochi, nu risca. Vizitați un profesional oftalmolog cât mai curând posibil pentru a determina cauza exactă și a primi tratament prompt.

 

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate