dolor-dientes

Durere dentara fara carii

Durerea dentară fără carii, este posibil?

 

A avea dureri dentare este un motiv inevitabil pentru a merge la medicul dentist, deoarece, în plus față de carii, există și alte patologii dentare care o pot produce dureri dentare. Acestea mai grave sau mai putin grave necesită un tratament specific.

De ce ne dor dinții?

Durerea dentară apare în momentul în care pulpa dintelui este expusă sau inflamată. Pulpa dentară reprezintă zona internă a dintelui care este acoperită de un strat de dentină şi apoi de un strat dur si vizibil, numit smalt, care este bogat în minerale. Durerea dentară poate să apară chiar dacă este deteriorat doar stratul superficial de smalţ, fiind expusă dentina. Este important să se clarifice faptul că nu este același lucru să simțiți disconfort în dinți decât în ​​gingii, deoarece originea este diferită.

 

Cauzele durerii dentare fără carii dentare pot fi!

Sensibilitatea dentară sau hyperesthesia dentinală

Sensibilitatea dentara poate afecta unul sau mai multi dinti si debutul ei este brusc, durerea poate fi ascutita si radiata la nivelul intregului dinte. Factorii ce declanseaza durerea pot fi de natura fizica sau chimica si astfel ne confruntam cu dinti sensibili la rece, la cald, la dulce sau la atingere.

Datorită hipersensibilității dentare

Ocazional, stimuli externi, cum ar fi căldură, rece, dulce, etc. Pot provoca o durere ascuțită, foarte intensă și localizată într-un dinte special. Este ceea ce se numește hipersensibilitate sau hiperestezie dentară.

Acest sentiment de „rece“ în dinte apare când au fost deschise porii dentinei, lăsând rădăcina dintelui ușor expusă.

Persoanele care suferă de această sensibilitate sunt mai susceptibile la modificări ale temperaturii și acidității alimentelor.

Dacă doriti sa aflati, este relativ simplu, tocmai din cauza simptomelor lor, așa că , dacă o persoană observă o senzație dureroasă în dinți după ce mănâncâ sau  bea , la cald sau la rece, aproape sigur va avea hipersensibilitate.

 

 Maseaua de minte

Deşi apar ultimii în cavitatea bucală, la vârsta maturităţii, molarii de minte nu sunt atât de diferiţi de ceilalţi dinţi. Ba mai mult. Ei  pot deveni la fel de utili ca ceilalţi, dacă vor creşte corect şi vor fi susţinuţi de gingii sănătoase. În caz contrar, ei pot modifica chiar şi aspectul estetic.

Există, însă, şi situaţii în care dintele rămâne încarcerat în gingii, ţesuturile din jurul său se pot inflama, iar de aici până la infecţie nu mai e decât un singur pas. Medicul dentist este cel care decide tratamentul şi tot el recomandă extracţia, în cazul unei inflamaţii repetate.

Gingiile

Inflamația gingiei sau a gingivitei poate provoca o senzație dureroasă în dinți. De asemenea, parodontita și retragerea gingiei. Orice tulburare a gingiilor necesită tratament cât mai curând posibil, astfel încât să nu devină agravată și poate provoca pierderea unui dinte.

Abcesele

Abcesele care se pot forma în țesutul parodontal datorită unei infecții bacteriene și care pot genera pierderea de material osoase provoacă de asemenea dureri dentare.

Bruxism

Tensiunea musculară poate provoca durere în articulația temporomandibulară, care uneori poate chiar să radieze în una sau ambele arcuri dentare.

Probleme ale îmbinării temporomandibulare

Durerea în unele cazuri poate fi foarte intensă și se va concentra pe întreaga cale a nervului trigeminal.

Boli ale zonei faciale

Unele boli, cum ar fi sinuzita, pot provoca dureri care radiază dinții.

durere dentară fără decădere

Cauze

Există multe cauze posibile ale durerii dentare. Nu uitați că, în general, durerea este o modalitate prin care organismul trebuie să avertizeze că ceva nu este în regulă și trebuie reparat. În cazul dinților, auto-medicația nu este cea mai bună soluție, si trebuie să meargeti imediat la cabinetul dentistului pentru a identifica cauza și pentru a determina cel mai adecvat tratament în fiecare caz. Desigur, durerea poate trece de la sine, dar cu siguranță o problemă mai mare va apărea pe termen mediu care ar putea duce la pierderea dintelui. Mai bine vizitati dentistul pentru a evita această posibilitate.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate