dureri menstruale

Dureri menstruale

 

Alte denumiri: Dismenoree, Durere la menstruație, Durere în menstruație

introducere

Care sunt perioadele dureroase ale menstruației?

Menstruație , sau perioada, este sângerare vaginală normală care apare ca parte a ciclului lunar al unei femei. Multe femei au perioade dureroase, de asemenea numite dismenoree. Durerea este cel mai adesea cauzată de crampe menstruale, care sunt dureri de durere sau crampe în abdomenul inferior. De asemenea, puteți avea și alte simptome, cum ar fi dureri de spate, greață, diaree și dureri de cap. Durerea perioadei nu este aceeași cu cea a sindromului premenstrual . Acest sindrom cauzează multe simptome diferite, cum ar fi creșterea în greutate, balonare, iritabilitate și oboseală. Sindromul începe adesea cu una sau două săptămâni înainte de începutul perioadei.

Ce cauzează perioadele dureroase ale menstruației?

Există două tipuri de dismenoree, primare și secundare. Fiecare tip are cauze diferite.

Dismenoreea primară este cel mai frecvent tip de durere menstruală. Este o durere menstruala care nu este cauzata de o alta afectiune. Cauza este de obicei să aibă prea multe prostaglandine, care sunt substanțe chimice în uter. Aceste substanțe chimice determină mușchii uterului să se contracte și să se relaxeze, provocând crampe.

Durerea poate începe cu una sau două zile înainte de perioada dumneavoastră. În mod normal, durează câteva zile, deși la unele femei poate dura mai mult.

De obicei, durerea menstruală începe în tinerețe, imediat după ce începeți să aveți perioade menstruale. Adesea, pe măsură ce îmbătrâniți, aveți mai puțină durere. Durerea se poate îmbunătăți și după naștere.

Dysmenoreea secundară începe adesea mai târziu în viață. Este cauzată de boli care afectează uterul sau alte organe de reproducere, cum ar fi endometrioza și fibromii uterini . Este comun ca acest tip de durere să se înrăutățească de multe ori. Puteți începe înainte de începerea perioadei și continuați până când se termină perioada.

Ce pot face pentru durerea perioadei?

Pentru a ajuta la ameliorarea durerii din perioada dumneavoastră, puteți încerca:

  • Utilizați un tampon fierbinte sau o sticlă cu apă fierbinte pe abdomenul inferior
  • exercitarea
  • Luați o baie fierbinte
  • Practicati tehnicile de relaxare, inclusiv yoga si meditatia

De asemenea, puteți încerca să luați medicamente anti-inflamatorii non-steroidale. Acestea includ ibuprofenul și naproxenul. Pe lângă ameliorarea durerii, aceste antiinflamatoare reduc cantitatea de prostaglandine produse de uter și diminuează efectele acesteia. Acest lucru ajută la scăderea crampe. Le puteți lua atunci când aveți simptome pentru prima dată sau când începeți perioada și puteți continua să le luați câteva zile. Nu trebuie să le luați dacă aveți ulcere sau alte probleme la nivelul stomacului, probleme de sângerare sau afecțiuni hepatice. Nici nu trebuie să le luați dacă sunteți alergic la aspirină. Verificați întotdeauna cu furnizorul dvs. de asistență medicală dacă nu sunteți sigur că puteți lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

De asemenea, vă poate ajuta să vă odihniți suficient și să evitați consumul de alcool și tutun.Când trebuie să caut ajutor medical pentru durerea menstruală?

Pentru multe femei, o mică durere în timpul perioadei lor este normală. Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu furnizorul dvs. de sănătate dacă:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și îngrijirea personală nu ajută, iar durerea interferează cu viața ta
  • Crampele se agravează brusc
  • Are peste 25 de ani și are crampe severe pentru prima dată
  • Are febră cu durerea perioadei sale
  • Aveți dureri chiar și atunci când nu vă aflați în perioada menstruală

Cum este diagnosticată cauza durerii menstruale severe?

Pentru a diagnostica durerea menstruală severă, medicul vă va întreba despre istoricul medical și va efectua un examen pelvian. De asemenea, puteți utiliza un ultrasunete sau alt test de imagistică . Dacă medicul dumneavoastră consideră că aveți dismenoree secundară, este posibil să aveți o laparoscopie pelviană, o intervenție chirurgicală care vă permite ca medicul dumneavoastră să se uite în interiorul corpului dumneavoastră.Care sunt tratamentele pentru dureri menstruale severe?

Dacă aveți dismenoree primară și aveți nevoie de tratament medical, medicul dumneavoastră poate sugera utilizarea contraceptivelor hormonale, cum ar fi pilula, plasturele, inelul sau dispozitivul intrauterin. Analgezicele cu prescripție pot fi o altă opțiune de tratament.

Dacă aveți dismenoree secundară, tratamentul depinde de starea care cauzează problema. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate