Alunite periculoase

Ce ascund alunițele dureroase? Modificări ale pielii

Alunițele sunt foarte comune, aproape fiecare dintre noi avem câteva, tocmai din acest motiv nu le dăm foarte mare importanță pana nu avem de-a face cu o aluniță dureroasă.

Iată ce trebuie să știți despre alunițele dureroase, inclusiv când trebuie sa va adresati unui medic.

Ce fel de aluniță am?

Alunițele sunt comune, mulți oameni având de la 10 până la 40 de alunițe .

Diferite tipuri de alunițe includ:

 • Alunițe congenitale. Acestea sunt acolo când te naști.
 • Alunițe achiziționate. Acestea sunt alunițe care apar pe pielea ta oricând după naștere.
 • Alunițe tipice Alunițele obișnuite pot fi plate sau ridicate și au formă circulară.
 • Alunițe atipice. Acestea pot fi mai mari decât o aluniță normală și asimetrice.

Cauzele unei alunițe dureroase

Chiar dacă durerea poate fi un simptom al cancerului, multe alunițe canceroase nu provoacă durere. Deci, cancerul nu este o cauză probabilă pentru o aluniță care este dureroasă sau fragedă.

Coșul de sub alunita

S-ar putea să aveți durere dacă un coș se formează sub o aluniță. Alunița împiedică coșul să ajungă la suprafața pielii tale. Acest blocaj poate declanșa dureri sau deranj minor până când cosul va dispărea.

Rețineți că alunițele pielii variază considerabil. Unele alunițe sunt mici și plate, în timp ce altele sunt mai mari, crescute sau păroase.

Parul încarnat

O aluniță păroasă poate conține un păr încarnat, ceea ce poate duce la iritare și inflamație în jurul aluniței. Acest lucru poate provoca roșeață și durere la cea mai mică atingere.

Părul încarnat se vindecă pe cont propriu, deși este posibil să aveți nevoie de un antibiotic dacă un folicul de păr se infectează.

Frecare

O aluniță plană poate trece neobservată și nu poate cauza probleme. Dar există riscul de rănire cu o aluniță crescută sau ridicată.

În funcție de locația unei alunițe crescute, îmbrăcămintea și bijuteriile pot freca în mod repetat împotriva aluniței și pot provoca dureri sau iritații. Sau, puteți zgâria accidental o aluniță ridicată. Acest lucru poate provoca, de asemenea, durere și chiar sângerare.

Zgârieturi infectate sau răni mici

Se poate dezvolta o infecție dacă vă zgâriați o aluniță și bacteriile intră în piele. Semnele unei infecții ale pielii includ sângerare, umflare, durere și febră.

În cazuri rare, melanomul

Chiar dacă o aluniță dureroasă poate avea o cauză non-canceroasă, unele melanoame sunt însoțite de durere și disconfort.

Melanomul este o formă foarte rară de cancer de piele, dar și cea mai periculoasă formă.

VERIFICAȚI DACĂ EXISTĂ ACESTE MODIFICĂRI

Consultați un medic pentru dureri de aluniță care nu dispar după câteva zile sau o săptămână. O verificare a pielii este deosebit de importantă atunci când o aluniță dobândită sau atipică își schimbă forma, dimensiunea, culoarea sau devine dureroasă.

Este rar, dar o aluniță dobândită se poate transforma în melanom. Trei tipuri de alunițe dobândite includ:

 • Nevi melanocitici joncționali. Situate pe față, brațe, picioare și trunchi, aceste alunițe apar sub formă de pistrui plate sau pete ușoare pe piele. Ele pot deveni mari la vârsta adultă și dispar uneori odată cu vârsta.
 • Nevi intradermici. Acestea sunt leziuni în formă de cupolă, care se formează pe piele.
 • Nevi compuse. Aceste alunițe atipice crescute prezintă o pigmentare uniformă.

Ar trebui, de asemenea, să vă adresați unui medic pentru orice creștere a pielii noi – inclusiv alunițe – pentru a exclude cancerul de piele.

Tratament pentru o aluniță dureroasă

O aluniță dureroasă cu cauze non-canceroase se va vindeca de la sine și probabil nu aveți nevoie de medic. Măsurile de îngrijire singură pot opri durerea și iritația.

Tratați resturile sau alte răni minore

 • Curata. Dacă zgâriați sau răniți o aluniță, spălați alunița și pielea din jur cu apă caldă și săpun. Cu prosoapul usucă zona și aplică o cremă cu antibiotic topică pentru a ajuta la prevenirea unei infecții și la reducerea inflamației.
 • Aplicați un antibiotic. Aceste creme sunt disponibile gratuit și includ Neosporin și mărci similare. Repetați zilnic și mențineți alunița acoperită cu tifon sau un bandaj pentru a preveni rănirea ulterioară.

Dacă răniți în mod repetat o aluniță crescută, puteți discuta despre îndepărtarea acesteia cu un dermatolog.

Rabdare și păstrați zona curată dacă aveti un coș sub aluniță

Când un coș se formează sub o aluniță, durerea și iritația vor dispărea odată ce cosul. Pentru a ajuta la curățarea coșurilor, practicați obiceiuri bune de îngrijire a pielii.

De exemplu:

 • Folosiți produse de îngrijire a pielii fără ulei, care nu vă vor înfunda porii.
 • Faceți un duș și îndepărtați hainele transpirate după fiecare antrenament.
 • Folosiți o spălare corporală cu ingrediente pentru combaterea acneei, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil.
 • Spălați zona cu un produs de curățare blând.

Care sunt semnele cancerului de piele?

Melanomul reprezintă aproximativ 1 la sută din totalul cancerului de piele, dar are cea mai mare rată de deces prin cancer de piele. Deci, este important să știi să recunoști acest cancer și alte tipuri de cancer de piele.

Semne de melanom

Semnele și simptomele melanomului includ o nouă aluniță sau o creștere a pielii. Această aluniță poate avea o formă neregulată, nuanță neuniformă și poate fi mai mare decât dimensiunea unei gume de creion.

ALUNITE

O aluniță care se schimbă în textură, formă sau dimensiune poate indica, de asemenea, melanom.

Alte simptome includ:

 • roșeață care se extinde în afara graniței unei alunițe
 • mâncărime
 • durere
 • sângerare de la o aluniță existentă

Semne de carcinom bazocelular

Alte tipuri de cancer de piele includ carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. Aceste tipuri de cancer de piele nu se dezvoltă de la o aluniță. Cresc lent și nu metastazează de obicei, dar pot pune în pericol și viața.

Printre simptomele carcinoamelor bazocelulare se numără o leziune a pielii roz, ceară, fără margini definite.

Semne de carcinom cu celule scuamoase

Semnele carcinoamelor cu celule scuamoase includ o pată roșie asemănătoare cu verucii pe piele, cu o bordură neregulată și o durere deschisă.

Lucruri de știut

Nu credeți miturile comune ale cancerului de piele . Dar țineți minte câteva lucruri:

 • Utilizați regulat protecție solară, îmbrăcăminte și alte protecții solare. Pentru a vă proteja împotriva cancerului de piele, aplicați protecție solară corect și utilizați o protecție solară cu spectru larg, cu cel puțin spf 30 sau mai mare. Aceste creme solare ajută la protecția împotriva razelor UVA și UVB.
 • Lumina ultravioletă poate deteriora pielea indiferent de sursă. Unii oameni consideră că solarele sunt mai sigure decât razele UV ale soarelui. Dar lumina ultravioletă emisă de un solar pentru bronzare poate de asemenea deteriora pielea, ducând la riduri premature și pete.
 • Puteți face cancer de piele, indiferent de cât de deschisă sau închisa este pielea voastră. Unii oameni cred că doar persoanele cu piele ma deschisa pot face cancer de piele. Acest lucru este, de asemenea, fals. Persoanele cu pielea mai inchisa au un risc mai mic, dar, de asemenea, se confruntă cu leziuni solare și cancer de piele. Așadar și ei trebuie să-și protejeze pielea.

Când trebuie o aluniță, verificată de un medic

Alunite oericuloase

Programează-ți o întâlnire cu medicul tău sau cu un dermatolog dacă o aluniță dureroasă nu se îmbunătățește după o săptămână. De asemenea, trebuie să vă adresați unui medic dacă aveți o unflatura a pielii noua cu semne precum:

 • formă asimetrică
 • granițele inegale
 • culoare variată, neregulată
 • o aluniță care este mai mare decât dimensiunea unei șterse de creion
 • o aluniță care își schimbă forma, dimensiunea sau textura

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate