micose-de-piele

Tipuri de ciuperci de piele cu poze

Micoza pielii este un tip de boală cauzată de prezența ciupercii pe piele, care provoacă mâncărimi, roșeață și exfoliere poate apărea în orice regiune a corpului, fiind mai frecventă vara, deoarece căldura și transpirația favorizează înmulțirea ciupercilor care populează pielea, provocând infecții. 

Ciuperci Piele video

Există mai multe tipuri de micoză a pielii, care pot fi clasificate în funcție de zona afectată și de ciuperca care o generează:

1. Ciuperca unghiilor

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Cunoscută și sub denumirea de onicomicoză, este o infecție care lasă unghia gălbui, deformată și groasă și poate fi transmisă în zonele din jurul unghiei sau a altor unghii, fiind mai frecventă la nivelul unghiilor. 

Cum se tratează:  micoza unghiilor poate fi tratată cu tablete, prescrise de dermatolog, cum ar fi Fluconazol sau Itraconazol, sau prin aplicarea unui unguent, cum ar fi Loceryl, Niogermox sau Lakesia. O altă opțiune este utilizarea laserelor, care elimină ciuperca micozei prin razele infraroșii emise de aceasta.

Tratamentul pentru micoza unghiilor este întârziat, deoarece ciuperca este îndepărtată complet numai când crește unghia. Prin urmare, tratamentul durează de obicei aproximativ 6 sau 12 luni pentru micoza unghiilor . 

2. Candidoza

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Candidoza este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans care se apare în gură, și la organele genitale feminine sau masculine.

Candidoza vaginală este o infecție foarte frecventă la femei datorită creșterii populației acestei ciuperci care este prezentă în mod normal în flora regiunii intime a femeii, dar care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este slăbit, în cazurile de diabet , când există obiceiuri de igienă proaste sau după tratamentul cu unele antibiotice sau corticosteroizi.

Candidoza orală este o infecție care afectează mai ales bebelușii, datorită imunității încă nedezvoltate sau la adulții cu sistem imunitar slăbit din cauza gripei, bolilor cronice sau HIV, de exemplu.

Cum se tratează:  Tratamentul pentru candidoză orală se poate face acasă cu aplicarea de antifungice sub formă de gel, lichid sau apă de gură, cum ar fi Nystatin, timp de 5 până la 7 zile, cu toate acestea, în cazurile cele mai severe, tratamentul poate fi făcut cu antifungice orale, cum ar fi Fluconazol, conform indicațiilor medicului. Consultați mai detaliat tratamentul candidozei orale .

În cazul candidozei la organele genitale, este posibil să se utilizeze unguente și comprimate pentru uz oral sau local, cum ar fi fluconazol, clotrimazol sau ketoconazol.

Candidoza poze

CANDIDOZA AMIGDALE
CANDIDOZA ORALA
CANDIDOZA BUCALA
BACTERIA DE CANDIDOZA

3. Pityriasis versicolor

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Cunoscută și sub denumirea de ciupercă de plajă, este un tip de micoză cauzată de ciuperca  Malassezia furfur, care produce o substanță care împiedică pielea să producă melanină atunci când este expusă la soare. Deci în locurile în care se găsește ciuperca, pielea nu se bronzează, provocând apariția unor mici pete albe.

Cum se tratează:  Tratamentul pentru micoza de plajă se realizează cu utilizarea de medicamente precum Fluconazol sau antifungice aplicate la fața locului, cum ar fi creme, unguente, loțiuni sau aerosoli, în funcție de gradul de implicare a pielii. Dacă micoza revine imediat după tratament, trebuie să vă prezentați la un dermatolog pentru un tratament mai specific.

Pityriasis versicolor video

4. Picior de atlet

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Piciorul de sportiv cunoscut și sub denumirea de tinea pedis, acesta este un tip de micoză a pielii cauzată de ciuperci  Trichophyton , Mycrosporon sau  Epidermophyton, care afectează mai ales regiunile de pe talpa piciorului și între degetele de la picioare. 

Mod de tratare:  Tratamentul implică, de obicei, aplicarea de creme sau unguente antifungice, dar, în unele cazuri, simptomele s-ar putea să nu se îmbunătățească doar cu utilizarea unor astfel de creme și, prin urmare, poate fi necesar ca medicul să prescrie comprimate antifungice de Itraconazol, Fluconazol sau Terbinafine, aproximativ 3 luni.

5. Tinea inghinală

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Numită și tinea crural, această micoză este cauzată de ciuperca Tinea cruris , fiind mai frecventă la obezi, sportivi sau persoane care poartă haine prea strânse, datorită creării unui mediu cald și umed, favorabil dezvoltării sale.

Cum se tratează:  Tratamentul constă, de obicei, în aplicarea de creme sau unguente antifungice, cum ar fi clotrimazolul sau econazolul.

6. Tinea capită

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi

Cunoscută și sub denumirea de Tinea capitis, aceasta este o micoză care poate fi cauzată de diferiți fungi, care pot provoca căderea părului, psoriazisul scalpului, dermatita atopică, alopecia areata, printre altele.

Mod de tratare:  Tratamentul constă în utilizarea șampoanelor sau loțiilor cu gudron sau acid salicilic sau pe bază de propionat de clobetasol și poate fi asociat cu un antifungic, cum ar fi ketoconazolul.

7. Zona zoster

Zosterul este o reactivare a virusului varicelo-zoster, adică este același virus care provoacă varicela, cantonizată în nervii periferici. Se manifestă mai ales în piele sub formă de blistere .

Patologia este transmisă în principal prin aer , dar „poate rămâne în salivă și sânge după ce suferă de zona zoster, astfel încât expunerea poate propaga virusul.

Când o persoană contractă varicelă, virusul rămâne în stare latentă în organism și poate fi reactivat ani mai târziu în nervii periferici provocând apariția așa-numitei zoster. Nu se știe cu siguranță de ce are loc această reacție .

Această boală poate apărea la persoane de orice grup de vârstă, deși predomină mai mult în următoarele cazuri:

  • Pacienții care au peste 60 de ani.
     
  • La cei care au avut virusul varicelei sau la copiii care au mai mult de cinci sau șase ani.
     
  • Persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Simptomele virusul varicelo-zoster, 

Observați de obicei o arsură sau furnicături în general intense. După acest simptom , pe piele apar bășici , care sunt caracteristice acestei boli. La două sau trei săptămâni de la apariția lor, de obicei se sparg și formează mici cruste în zona afectată, care nu se vindecă de obicei.

Zona în care apar aceste semne cel mai frecvent. 

Apar prin regiunea spatelui, abdomenului și pieptului, deși pot apărea și în ochi, față, gură și urechi.

Tratamente în cazul persoanelor sănătoase, tratamentul este de obicei inutil, cu excepția atenuării disconfortului cauzat de mâncărime și febră. Antiinflamatoarele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a reduce creșterea temperaturii corpului și scăderea durerii.

Este recomandabil să mențineți o igienă corespunzătoare a erupțiilor și a bășicilor până la îmbunătățirea acestora, pentru a preveni infectarea acestora. Ceea ce trebuie este ne odihnim atât timp cât medicul recomandă și aplică băi liniștitoare persoanelor afectate.

Cum se tratează:   în majoritatea cazurilor, tratamentul se efectuează cu aplicarea de creme și unguente antifungice precum clotrimazol, ketoconazol, izoconazol sau terbinafină, însă, dacă simptomele nu se îmbunătățesc doar cu utilizarea acestui tip de creme, Trebuie să vă adresați medicului pentru a vă prescrie comprimate antifungice, cum ar fi fluconazol sau terbinafină.

În timpul tratamentului unei micoze, unele remedii sau tratamente naturale la domiciliu pot fi încă folosite pentru ameliorarea mai rapidă a simptomelor.

ZONAZOSTER PE ȘOLD
CIUPERCA ZOSTER PE BRAȚ
POZĂ ZONA ZOSTER PE SPATE
IMAGINE ZONA ZOSTER LA GÂT

8. Pecingine

7 tipuri de ciuperca pielii și cum să tratezi
Pieper Poze Ciuperci

Această micoză, cunoscută și sub denumirea de tinea corporis, ( ciuperca de piele pete rosii ) , se poate dezvolta în orice regiune a corpului și se caracterizează printr-o erupție roșie a pielii, cu pielea mai deschisă la mijloc.

Tratamente la domiciliu pentru micoza cutanată

Micoza poate fi, de asemenea, tratată sau atenuată folosind remedii casnice, cum ar fi trecerea unui cuișor de usturoi cu clorexidină pe unghii sau înmuierea picioarelor într-o găleată cu ceai de mentă.

Un remediu bun la domiciliu pentru candidoză la femei este introducerea în vagin a iaurtului natural. Iaurtul va scădea aciditatea vaginului, încetinind creșterea ciupercilor care preferă să se dezvolte un mediu mai acid. Acest remediu la domiciliu poate fi folosit și de bărbați. Citește un articol complet despre mai multe  remedii naturale la domiciliu pentru a trata ciupercile de piele: Cum să vindeci ciupercile de pe piele.

Cauze posibile

Ciupercile sunt principalele cauze ale micozei la nivelul pielii, cu toate acestea, pentru ca boala să se dezvolte, este necesar să fie îndeplinite alte afecțiuni, cum ar fi depresia sistemului imunitar, un mediu cald și umed și, în plus, în majoritatea Cazurile trebuie răspândite.

Infecția poate apărea mai frecvent după ingerarea antibioticelor, deoarece bacteriile prezente în piele scad, permițând proliferarea ciupercilor. Pe lângă asta, mersul desculț în locuri publice, cum ar fi plajele, piscinele și băile, având circulația sângelui slabă, leziuni la nivelul unghiilor, sau sex sexual neprotejat, dușuri excesive, transpirând puternic, purtând haine strimte și frecventând locuri prea calde și umede, crește riscul de a dezvolta micoză.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate