mouth-guard-4787018_640

Coronavirus

Ce este Coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care au fost descoperite în anii 1960, dar a căror origine nu este încă cunoscută. Diferitele sale tipuri produc boli diferite, de la răceală la sindrom respirator sever (o formă severă de pneumonie ).

O mare parte din coronavirusuri nu sunt periculoase și pot fi tratate eficient. De fapt, majoritatea oamenilor iau un coronavirus la un moment dat în viața lor, de obicei în perioada copilăriei. Deși sunt mai frecvenți toamna sau iarna, pot fi transmiși în orice moment al anului.

Simptome de infecție cu virusul Coronavirus

        Coronavirusul are o rată epidemică relativ răspândită și este transmis în principal pe calea picăturilor respiratorii. După infecție, poate provoca simptome sistemice și respiratorii ale infecției cu virus.

         După transmitere cu coronavirus, acesta va provoca anumite deteriorări ale organismului, determinând în principal deteriorarea celulelor infectate prin unele mecanisme imunitare. Ulterior, o serie de modificări fiziopatologice pot apărea ca o stare de infecție recesivă sau o infecție dominantă. Infecția în diferite populații va determina simptome clinice diferite, iar gravitatea bolii este de asemenea diferită.

        Perioada de incubație a coronavirusului este de aproximativ 2 până la 5 zile. În primul rând, apar simptome sistemice ale infecției cu virus, precum febră, disconfort general, oboseală, dureri în gât, tuse, salivație și dureri de mușchi și articulații. Simptomele sunt de obicei ușoare, iar câteva simptome sunt mai severe , Similar cu răcelile severe. De asemenea, provoacă leziuni inflamatorii ale sistemului respirator și poate provoca, de asemenea, unele complicații, cum ar fi pneumonia, bronșita și revărsarea pleurală.

În general, principalele simptome ale infecțiilor cu coronavirus sunt de obicei:

 1. Secreția și muci.
 2. Tusea.
 3. Oboseala.
 4. Dureri în gât și dureri de cap.
 5. Febra.
 6. Frisoane si stare de rau.
 7. Scurtă respirație (respirație)
 8. Disconfort general

      În spectrul clinic al acestui tip de infecții variază de la absența simptomelor la simptome respiratorii ușoare sau acute. Această tipologie implică de obicei tuse, febră și dificultăți de respirație . Este frecvent pentru pneumonie și, în cazul MERS, se pot înregistra, de asemenea, simptome gastro-intestinale, în special diaree 

Ca și în cazul virusului gripal , cele mai severe simptome (și cea mai mare mortalitate) sunt înregistrate atât la vârstnici cât și la cei cu imunosupresie sau cu boli cronice precum diabetul , unele tipuri de cancer sau boli pulmonare cronice. În cazuri extreme poate provoca insuficiență respiratorie.

  Infecțiile cu coronavirus au o anumită sezonalitate, mai ales în anotimpurile de iarnă și primăvară, când imunitatea organismului este redusă, este ușor de cauzat infecții cu coronavirus.În unele anotimpuri de focar rece la copii, infecțiile cu coronavirus pot fi boli asociate. Diagnosticul se poate face prin cultura de secreție nazofaringiană și examinarea anticorpilor serologici și a acizilor nucleici virali.

        Virusul Corona este dăunător și, chiar și în câteva cazuri, poate duce la apariția unor cazuri severe. Ar trebui să fim atenți la prevenirea infecțiilor cu virusul coroanei, să popularizăm cunoștințele corecte de prevenire, să consolidăm educația pentru sănătate, alimentația științifică și rezonabilă și să îmbunătățim imunitatea organismului. Educația fizică adecvată îmbunătățește starea fizică, evită să meargi în locuri publice în timpul epidemiilor de viruși, și ar trebui să purtăm o mască respiratorie dacă este necesar.

Coronavirusul își datorează numele aspectului pe care îl prezintă, deoarece este foarte asemănător cu o coroană sau cu un halou. Este un tip de virus prezent atât la oameni cât și la animale.

În ultimii ani, au fost descrise trei focare epidemice majore cauzate de coronavirusuri:

SARS-CoV : Sindromul respirator acut și sever (SARS, cunoscut și sub denumirea de SARS și SARS) a început în noiembrie 2002 în China, a afectat peste 8.000 de persoane în 37 de țări și a provocat peste 700 de decese. Mortalitatea SARS-Cov a fost estimată la aproximativ 10%.

MERS-CoV : Coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) a fost detectat pentru prima dată în 2012 în Arabia Saudită. Peste 2.400 de cazuri de infecție au fost raportate în octombrie 2019 în diferite țări, cu peste 800 de decese. Prin urmare, letalitatea este de 35%.

2019nCoV : La sfârșitul lunii decembrie 2019, au fost semnalate primele cazuri de coronavirus în orașul Wuhan (China). De atunci, scurgerea de noi infecții de coronavirus 2019nCoV a fost continuă, iar în ultimele săptămâni, transmiterea sa de la o persoană la alta s-a accelerat. Cazurile declarate de pneumonie Wuhan le depășesc deja pe cele ale epidemiei SARS, dar rata mortalității este scăzută.

Deși există deja persoane infectate în diferite țări, experții cer precauție și consideră că este probabil să apară focare epidemice în țări precum România . În cazul în care se confirmă un caz de infecție în România, autoritățile medicale și societățile științifice sunt informate și se vor mobiliza.

Cum a apărut Covit19

Coronavirus cauze

Coronavirusurile sunt transmise într-un mod limitat între oameni, dar până în prezent nu se cunoaște originea acestor virusuri. În orice caz, se știe că anumite animale, cum ar fi liliecii, acționează ca rezervoare.

Ca și în cazul altor virusuri care provoacă pneumonie, atunci când sunt transmise la om, infecția este cauzată de obicei de calea respiratorie, prin picăturile și stropii respiratorii pe care oamenii le produc atunci când tușesc, sau vorbesc.

Totul pare să indice că  noul coronavirus, 2019nCoV , cunoscut și sub numele de Wuhan coronavirus, are o origine animală. De fapt, primele cazuri au fost legate de o piață de animale vii din orașul Wuhan din China.

În ceea ce privește MERS, cămilele sunt probabil un rezervor important pentru acest tip de coronavirus și o sursă animală de infecție la om, după cum specifică Organizația Mondială a Sănătății în nota descriptivă a bolii . Cu toate acestea, nu se cunoaște rolul specific al cămilelor în transmiterea virusului și, de asemenea, calea exactă sau rutele de transmitere.

La origine, coronavirusul MERS-CoV este un virus zoonotic care se transmite de la animale la oameni . După cum se poate observa din analiza câtorva dintre genomii săi, se crede că virusul își are originea în lilieci și a fost transmis către cămile la un moment dat în trecutul îndepărtat.

Se crede că coronavirusul SARS își are originea în lilieci, apoi a sărit la alte specii de mamifere mici, cum ar fi civetul și, în final, la oameni.Evaluează-ți simptomele

Prevenire

Până în prezent, nu este disponibil niciun vaccin sau tratament specific pentru combaterea infecției cu coronavirus.

Menținerea igienei de bază este cea mai eficientă metodă de a evita contractarea acestui virus în locurile unde există un risc mai mare de transmitere, în principal în zonele planetei unde au fost înregistrate cazuri. Este convenabil să vă spălați mâinile frecvent și să evitați contactul cu persoanele deja infectate , în special protejând ochii, nasul și gura. Celor care ar putea intra în contact cu potențialele persoane afectate li se recomandă să poarte măști și să folosească batiste pentru a-și acoperi nasul și gura atunci când tusesc sau se strecoară.

Când a apărut MERS-Cov, sa raportat că produsele de origine animală prelucrate în mod corespunzător prin gătire sau pasteurizare nu prezintă niciun risc de infecție, dar trebuie manipulate cu grijă pentru a evita contaminarea prin contactul cu produsele brute. Carnea de cămilă și laptele pot continua să fie consumate după pasteurizare, gătit sau alte tratamente termice; Cu toate acestea, consumul său brut ar trebui aruncat .

Aceste precauții trebuie urmate în special de cei care suferă de diabet, insuficiență renală, pneumopatie cronică sau imunosupresie, deoarece au un risc mai mare de boală gravă în caz de infecție cu coronavirus. 

Tip

În coronavirusurile umane, severitatea poate varia substanțial între un tip și altul:

Coronavirus si răceala

Această variantă a coronavirusului corespunde tipurilor 229E și OC43, care provoacă simptomele comune ale unei răceli , deși în cazurile cele mai severe pot provoca pneumonii și la vârstnici sau la nou-născuți.

Tipurile de coronavirus 229E și OC43 provoacă simptomele comune ale unei răceli.

Puteți citi și acest articol despre: Diferența dintre corona virus și răceala obișnuită

Sindrom respirator acut sever (SARS)

Este o formă serioasă de pneumonie . Provoacă tulburări respiratorii și febră peste 38 de grade. Focșa din 2002 s-a răspândit în toată lumea, deși frecvența sa a fost întotdeauna mai mare în Asia de Est.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV)

Provoacă probleme respiratorii grave , pe lângă febră, tuse și lipsa respirației, deși la început poate fi asimptomatic . În cazuri mai severe, există și expectorație de sânge, diaree și vărsături. A avut primul focar în 2012 și de atunci au fost raportate multe cazuri în Orientul Mijlociu, deși a ajuns și în Europa și Statele Unite.

Coronavirus Wuhan (2019nCoV)

Noul coronavirus detectat la sfârșitul anului 2019 în China arată o secvență genetică care se potrivește cu cea a SARS cu 80%. Cu toate acestea, la început pare mai puțin virulent și cu o mortalitate semnificativ mai mică.

Coronavirusurile pot apărea și la animale . Unele dintre cele mai frecvente sunt coronavirusurile canine și feline.

Diagnostic Coronavirus

Pentru a determina dacă disconfortul suferit de un pacient provine dintr-o simplă răceală sau de la un coronavirus, medicul poate efectua o cultură a nasului și a gâtului sau chiar un test de sânge.

În cazurile de SARS coronavirus , o tomografie toracică este de obicei efectuată pentru a determina simptomele pneumoniei, precum și alte teste de coagulare a sângelui, o analiză biochimică și un număr de sânge. De asemenea, sunt efectuate teste anticorpi și izolarea virusului SARS.

Pentru cazurile de MERS coronavirus , o evaluare este de obicei efectuată pentru cei care au simptome și care pot fi predispuși la virus.

Controlul temperaturii (cu camere foto și termometre digitale) ale persoanelor care sosesc la un aeroport din zonele afectate a fost una dintre primele măsuri care au fost puse în aplicare pentru a detecta posibile cazuri de coronavirus Wuhan, după cum A fost făcut cu lăstarii precedenți. Se pun chestionare și călătorilor; În caz de suspiciune, acestea sunt supuse evaluării și, după caz, sunt transferate în centrele de sănătate.

Tratamente Coronavirus

Nu există un vaccin împotriva coronavirusului uman care provoacă o răceală , dar cazurile mai ușoare pot fi depășite urmând aceiași pași ca și o răceală comună. Aceasta nu necesită intervenție medicală și pur și simplu te speli pe mâini frecvent, odihnește-te și bea multe lichide , simptomele vor dispărea în câteva zile. Calmante precum ibuprofen sau paracetamol pot fi, de asemenea, luate pentru a calma dureri de gât sau febră.

În cazurile de coronavirus SRAS, MERS CoV și 2019nCoV , internarea în spital este de obicei convenabilă Antivirale, doze mari de steroizi sunt administrate pentru a reduce inflamația pulmonară și suportul respirator cu oxigen; Uneori este posibil să aveți nevoie de antibiotice, dar numai dacă există infecții bacteriene care se suprapun, adică superinfecție.

În rezumat, aceste tipuri de infecții respiratorii sunt tratate cu măsuri antivirale și de susținere. Tratamentul este de obicei adaptat în funcție de severitatea pacientului, deoarece există cazuri în care apare o pneumonie severă, dar în altele manifestările sunt ușoare.

Alte date despre Coronavirus

Prognoză

Supraviețuirea pacientului va depinde de tipul de coronavirus contractat:

 • Coronavirus rece au rate foarte mari de recuperare și a afectat aproape toate get bate virusul în termen de câteva zile.
   
 • SARS coronavirus , de asemenea , a depășit , în cele mai multe cazuri, dar intre noua si 12 la suta din cazuri duce la moartea pacientului. Pacienții tineri au o speranță de viață mai mare, deoarece tind să aibă simptome mai ușoare.
   
 • Rata de supraviețuire a MERS este mai puțin ridicată, atingând aproximativ 36 la sută în mortalitate, așa cum este specificat de Organizația Mondială a Sănătății.
   
 • Este încă devreme pentru a determina rata mortalității coronavirusului Wuhan (2019nCoV), dar pare mai mică decât cele anterioare.

Cum ne protejăm de coronavirus

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate