Măsuri de protecție de bază împotriva noului coronavirus

Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității dumneavoastră naționale și locale de sănătate publică. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu boli ușoare și se recuperează, dar poate fi mai severă pentru alții. Aveți grijă de sănătatea dvs. și protejați-i pe alții făcând următoarele:

Spălați-vă frecvent pe mâini

Curățați-vă regulat și bine mâinile cu o frecare pe mâini pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun.

De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea frecării pe mâini pe bază de alcool ucide viruși care pot fi pe mâinile tale.

Menținerea distanțării sociale

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între tine și oricine tuse sau strănut.

De ce? Când cineva tușește sau strănut, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține virus. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tuse are boala.

Evitați să atingeți ochii, nasul și gura

De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot ridica viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.

Exersați igiena respiratorie

Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. urmăriți o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau țesutul îndoit atunci când tușești sau stranți. Apoi aruncați imediat țesutul folosit.

De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmărind o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de viruși, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală din timp

Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală și apelați în avans. Urmați indicațiile autorității locale de sănătate.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelarea în avans vă va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.

Rămâneți la curent și urmați sfaturile oferite de furnizorul dumneavoastră de asistență medicală

Rămâneți la curent cu ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile oferite de furnizorul dumneavoastră de asistență medicală, de autoritatea dvs. națională și locală de sănătate publică sau de angajatorul dvs. despre cum să vă protejați pe voi și pe ceilalți de COVID-19.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații cu privire la răspândirea COVID-19 în zona dvs. Acestea sunt cele mai bine plasate pentru a vă sfătui despre ce ar trebui să facă oamenii din zona dvs. pentru a se proteja.

Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19

  • Urmați îndrumările expuse mai sus.
  • Rămâneți acasă dacă începeți să vă simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap și nas ușor curgător, până vă recuperați. De ce? Evitarea contactului cu alții și vizitele la unitățile medicale vor permite ca aceste facilități să funcționeze mai eficient și vă vor ajuta să vă protejați și pe ceilalți împotriva posibilelor COVID-19 și a altor viruși.
  • Dacă dezvoltați febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat sfaturi medicale, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sunați în avans și informați furnizorul dvs. despre orice călătorie recentă sau contact cu călătorii. De ce?  Apelarea în avans vă va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să prevină o posibilă răspândire a COVID-19 și a altor viruși.

Sursa: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate