Ce este boala de rinichi?

Boala renală înseamnă că rinichii sunt afectați și nu își pot îndeplini funcțiile, de exemplu, pentru a filtra sângele așa cum ar trebui. Boala este „progresivă” deoarece afectarea rinichilor progresează lent mult timp. Aceste deteriorări pot cauza acumularea de resturi în corpul dumneavoastră. Boala renala poate provoca si alte probleme de sanatate.

Aici veți găsi cele mai importante informati pentru o evaluare a durerii . Pentru a afla mai multe despre acestea, trebuie doar să faceți clic pe numele sau fotografia tipului de dureri .

Funcția principală a rinichilor este filtrarea deșeurilor și a excesului de apă în sânge sub formă de urină. Pentru corpul dumneavoastră funcționează corect, rinichi echilibru -such saruri si minerale precum calciu, fosfor, sodiu și de sânge circulant conține potasiu. Rinichii dumneavoastră ajută, de asemenea, să controlați tensiunea arterială și să producă hormoni care sunt importanți pentru a face celule roșii și pentru a menține oasele puternice.

Boala renală progresează de obicei în timp și poate duce la insuficiență renală. Funcția principală a rinichilor este filtrarea deșeurilor și a excesului de apă în sânge sub formă de urină. Pentru corpul dumneavoastră funcționează corect, rinichi echilibru -such saruri si minerale precum calciu, fosfor, sodiu și de sânge circulant conține potasiu. Rinichii dumneavoastră ajută, de asemenea, să controlați tensiunea arterială și să producă hormoni care sunt importanți pentru a face celule roșii și pentru a menține oasele puternice.  În acest caz, va trebui să faceți dializă sau un transplant de rinichi pentru a vă menține sănătatea.

Cu cât știți mai devreme că aveți boală de rinichi, cu atât mai repede puteți face schimbările pentru a vă proteja rinichii.

Cât de frecvente sunt bolile de rinichi?

Boala renală este frecventă în rândul adulților. Peste 20 de milioane de adulți americani pot avea afecțiuni renale.

Cine are mai multe șanse de a dezvolta afecțiuni renale?

Sunteți în pericol pentru boala renală dacă aveți:

 • Diabetul zaharat. Diabetul este cauza principală a bolii renale. Glicemia ridicată, denumită și hiperglicemie, din diabet poate afecta vasele de sânge din rinichi. Aproximativ 1 din 3 persoane cu diabet zaharat au afecțiuni renale. 1
 • Tensiune arterială crescută Tensiunea arterială ridicată este a doua cauză a bolii renale. Ca și hiperglicemia, hipertensiunea arterială poate deteriora și vasele de sânge din rinichi. Aproximativ 1 din 5 persoane cu tensiune arterială crescută au boală de rinichi. 1
 • Boală de inimă Cercetările arată o relație între boala renală și bolile cardiace. Persoanele cu afecțiuni cardiace au un risc crescut de a dezvolta boli de rinichi, iar persoanele cu afecțiuni renale au un risc crescut de afecțiuni cardiace. Cercetatorii lucreaza pentru a intelege mai bine relatia dintre bolile de rinichi si bolile de inima.
 • Antecedente familiale de boală renală. Dacă mama, tatăl, sora sau fratele dumneavoastră suferă de boli de rinichi, sunteți expuși riscului de îmbolnăvire a rinichilor. Boala renală tinde să se desfășoare în familii. Dacă aveți afecțiuni renale, încurajați membrii familiei să verifice. Utilizați sfaturile din Ghidul pentru Sănătatea Familiei și discutați cu familia în timpul întâlnirilor speciale.

Șansele dumneavoastră de a avea boală de rinichi cresc odată cu vârsta. 1 Cu cât aveți mai mult diabet zaharat, hipertensiune arterială sau boli de inimă, cu atât este mai probabil să suferiți de afecțiuni renale.

Afro-americanii, hispanicii și indienii americani au tendința de a avea un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi. 2 Cel mai mare risc se datorează în principal ratei ridicate a diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale în aceste grupuri. Oamenii de știință studiază alte posibile motive pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare.

Dacă sunteți în pericol pentru boala renală, știți cum să o preveniți .

Care sunt simptomele bolii renale?

Boala rinichilor în stadiul inițial poate să nu prezinte simptome.

S-ar putea să vă întrebați cum puteți avea o boală de rinichi și să vă simțiți bine. Rinichii noștri au o capacitate mai mare de a-și face treaba decât este necesar pentru a ne menține sănătoși. De exemplu: puteți dona un rinichi și să rămâneți sănătos. Puteți avea, de asemenea, leziuni renale fără simptome, deoarece, în ciuda leziunilor, rinichii continuă să lucreze suficient pentru a vă face să vă simțiți bine. Pentru mulți oameni, singura modalitate de a ști dacă au boală de rinichi este de a obține o evaluare a rinichilor lor cu teste de sânge și urină.

Simptomele se dezvoltă foarte târziu. Deja când oamenii sunt aproape de a necesita dializă sau transplant. Pe măsură ce progresează boala renală, o persoană poate prezenta umflături, numită edem. Edemul apare atunci când rinichii nu pot scăpa de excesul de lichid și de sare. Edemul poate apărea pe picioare, picioare sau glezne și mai puțin frecvent pe mâini sau față.

Simptome ale bolii renale avansate

 • durere toracică
 • pielea uscată
 • mâncărime sau amorțeală
 • oboseală
 • dureri de cap
 • creșterea sau scăderea urinării
 • pierderea apetitului
 • spasme musculare
 • boală
 • dificultăți de respirație
 • probleme de dormit
 • probleme de concentrare
 • vărsături
 • pierdere în greutate

Persoanele cu afecțiuni renale pot dezvolta, de asemenea, anemie, boli osoase și malnutriție.

Are boala de rinichi alte probleme de sănătate?

Boala renală poate provoca alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Dacă aveți boală de rinichi, șansele dumneavoastră de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord crește.

Tensiunea arterială ridicată poate fi atât cauza, cât și consecința bolii renale. Tensiunea arterială ridicată dăunează rinichilor și rinichilor afectați nu funcționează la fel de bine pentru a vă ajuta să controlați tensiunea arterială.

Dacă aveți afecțiuni renale, este posibil să aveți o schimbare bruscă a funcției renale din cauza bolii, rănilor sau anumitor medicamente. Aceasta se numește leziuni renale acute.

Cum afectează boala rinichiului viața mea de zi cu zi?

Mulți oameni se tem că știu că suferă de boli de rinichi, deoarece cred că boala se termină întotdeauna prin dializă. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu afecțiuni renale nu vor trebui să facă dializă. Dacă suferiți de boli de rinichi, puteți continua să trăiți o viață productivă, să lucrați, să petreceți timp cu prietenii și familia, să rămâneți activi fizic și să faceți alte lucruri care vă plac. Este posibil să trebuiască să vă schimbați regimul alimentar și să adăugați obiceiuri sănătoase la rutina zilnică pentru a vă proteja rinichii.

Rinichii mei se vor îmbunătăți?

Adesea, boala renală este “progresivă”, adică se va înrăutăți în timp. Lezarea rinichilor produce cicatrici și este permanentă.

Puteți lua măsuri pentru a vă proteja rinichii , cum ar fi controlul tensiunii arteriale și a glucozei din sânge, dacă aveți diabet.

Ce se întâmplă dacă rinichii mei nu reușesc?

Rinichiul renal înseamnă că rinichii ți-au pierdut cea mai mare parte din capacitatea lor de a funcționa – mai puțin de 15% din funcția normală. Dacă aveți insuficiență renală, va trebui să urmați un tratament pentru a vă menține sănătatea..