Sarcina

Pietre la rinichi

Rinichii elimina deșeurile și lichidele din corp pentru a face urină. Uneori, când aveți prea mult deșeu și nu aveți suficient lichid în sângele dvs., aceste deșeuri se pot acumula și se pot aglutina în rinichi. Aceste halde de gunoi se numesc pietre la rinichi sau sunt cunoscute și ca pietre la rinichi.

 • Există patru tipuri principale de pietre la rinichi
 • Cine este cel mai expus riscului de pietre la rinichi?
 • Care sunt simptomele pietrelor la rinichi?
 • Care sunt tratamentele pentru pietrele la rinichi?
 • Cum pot preveni pietrele în rinichi?

Există patru tipuri principale de pietre la rinichi

 • De calciu (pietrele de calciu) sunt cele mai frecvente tipuri de pietre la rinichi. Acestea sunt de obicei calciu și oxalat (o substanță chimică naturală găsită în cele mai multe alimente), dar uneori sunt fabricate din calciu și fosfat.
 • Pietrele de acid uric se formează atunci când urina este adesea prea acidă. Acidul urinic poate forma pietre pe cont propriu sau cu calciu.
 • Cele struvite se pot întâmpla când aveți anumite tipuri de infecții ale tractului urinar în care bacteriile produc un amoniac care se acumulează în urină. Pietrele struvite sunt fabricate din magneziu, amoniu și fosfat.
 • Si Pietrele cu cistină sunt fabricate dintr-o substanță chimică pe care organismul o produce în mod natural, numită cistină. Pietrele cu cistină sunt foarte rare și apar la persoanele care suferă de o tulburare genetică care determină scăderea cistinei din rinichi în urină.

Pietrele din rinichi pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip sau la fel de mari – uneori mai mari – decât cele ale unei perle. Aceștia pot rămâne în rinichi sau pot călători prin uretere (tuburile care trec de la rinichi până la vezică) și în afara corpului cu urină. Când piatra se deplasează prin uretere și din uretra cu urină, se numește trecerea unei pietre la rinichi (piatră în rinichi). O piatră poate fi prinsă de asemenea în tractul urinar și poate împiedica trecerea urinei. Când o piatră este trecută în rinichi sau dacă aveți o piatră mare care blochează fluxul de urină, poate fi foarte dureroasă.

Cine este cel mai expus riscului de pietre la rinichi?

Oricine poate avea o piatră în rinichi, dar unii oameni au mai multe șanse ca ceilalți să le aibă. Barbatii primesc pietre la rinichi mai des decat femeile. Pietrele la rinichi sunt de asemenea mai frecvente la persoanele albe decât cele din alte etnii. Este posibil să aveți mai multă probabilitate să aveți o piatră în rinichi dacă:

 • Ați mai avut pietre la rinichi înainte
 • Cineva din familia ta a avut pietre la rinichi
 • Nu beți suficientă apă
 • Mâncați o dietă bogată în proteine, sodiu și / sau zahăr
 • Esti supraponderal sau esti obez
 • Ați avut intervenții chirurgicale de by-pass gastric sau alte intervenții chirurgicale intestinale
 • Aveți boală renală polichistică sau alte boli de rinichi chistic
 • Dacă aveți o anumită stare care determină urina să conțină niveluri ridicate de cistină, oxalat, acid uric sau calciu
 • O afecțiune care determină umflarea sau iritarea intestinelor sau articulațiilor
 • Luați anumite medicamente, cum ar fi diuretice (pilule de apă) sau antiacide pe bază de calciu

Simptomele pietrelor la rinichi?

Dacă aveți o piatră mică în rinichi , care pot fi ușor mutate de tractul urinar, nu poate avea nici un simptom, și este posibil să nu știi că ai avut o piatra la rinichi. 
Dar dacă aveți o piatră de rinichi mai mare, puteți observa oricare dintre următoarele simptome:

 • Durerea în timpul urinării
 • Sânge în urină
 • Durere acută în spate sau abdomen inferior
 • Greață și vărsături

Dacă simțiți oricare dintre aceste simptome, discutați cu furnizorul dvs. de servicii medicale.

Care sunt tratamentele pentru pietrele la rinichi?

Tratamentul pentru pietre la rinichi depinde de dimensiunea pietrei, de ceea ce este făcut (tip de piatră), indiferent dacă este cauzată de durere și dacă blochează tractul urinar. Pentru a răspunde la aceste întrebări și a afla tratamentul potrivit pentru dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă poate cere să faceți o analiză de urină, un test de sânge, o radiografie și / sau o scanare CT. Scanarea CT utilizează uneori un mediu de contrast. Dacă rezultatele testelor arată că piatra dvs. este mică, medicul vă poate îndruma să luați medicamente pentru durere și să beți o cantitate mare de lichid pentru a împinge piatra prin tractul urinar. Si dacă piatra este mare sau dacă blochează tractul urinar,

Un bun tratament este litotriția de undă de șoc. Acest tratament utilizează undă de șoc pentru a sparge pietrele în bucăți mici. După tratament, bucăți mici de piatră vor trece prin tractul urinar și din corpul dvs. cu urină. Acest tratament durează între 45 de minute și o oră și poate fi efectuată sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că doarme și nu simt durere.

O altă opțiune de tratament este ureteroscopia. Acest tratament se efectuează și sub anestezie generală. Medicul foloseste un instrument forma lungă a unui tub pentru a găsi și elimina piatra sau pentru a găsi și de a sparge piatra in bucati mai mici. Dacă piatra este mică, medicul poate să o elimine. Dacă este mare, este posibil să fie spart în bucăți. În acest caz, un laser este folosit pentru a sparge piatra in bucati destul de mici, care urmează să treacă prin tractul urinar.

Rar, este nevoie de o intervenție chirurgicală numită nefrolitotomie percutanată pentru a elimina o piatră în rinichi. În timpul intervenției chirurgicale, un tub va fi introdus direct în rinichi pentru a îndepărta piatra. Va trebui să stați în spital timp de două sau trei zile pentru a avea și recupera de la acest tratament.

Cum pot preveni pietrele în rinichi?

Cel mai bun mod de a preveni cele mai multe pietre la rinichi este să beți suficient lichide în fiecare zi. Majoritatea oamenilor ar trebui să bea 8 până la 12 cești de lichide pe zi. Dacă aveți afecțiuni renale și trebuie să limitați cantitatea de lichide consumate, întrebați medicul dumneavoastră ce cantitate de lichid trebuie să beți în fiecare zi. Limitarea sodiului și a proteinelor animalelor (carne, ouă) din dieta ta poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Dacă medicul dumneavoastră va afla tipul de piatră pe care ați avut-o, s-ar putea să recomand o dietă specifică pentru prevenirea pietrelor în viitor.

Dacă aveți o afecțiune care vă face mai probabil să aveți o piatră în rinichi, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente pentru a trata această afecțiune.

Nu începeți niciodată sau pentru un tratament sau o dietă fără să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră!

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate