Síntome de gstrita

Gaze și aciditate în timpul sarcinii

Gaze în timpul sarcinii: cum să evitați disconfortul

Balonarea cauzată de gaze în timpul sarcinii este un simptom frecvent al femeilor gravide precum și alte tulburări intestinale , cum ar fi greață, constipație, diaree ori arsuri la stomac. Deși gazele în timpul sarcinii nu sunt periculoase, ele pot provoca dureri abdominale, umflături și devin foarte enervante, de aceea este important să se prevină apariția acestora.

 

De ce cresc gazele în timpul sarcinii?

Cauza gazelor se află atât în ​​modificările hormonale (progesteron în raport cu funcționarea sistemului digestiv), cât și în creșterea dimensiunii fătului, ceea ce face digestia dificilă mai ales în ultima parte a sarcinii , când indigestia și arsurile la stomac sunt mai frecvente .

În ceea ce privește arsurile la stomac, este o senzație de umflare și arsură în groapa stomacului care se ridică în esofag și este adesea însoțită de mici regurgitații de alimente (vărsături care nu ies prin gură) și o repetare a eructării.

Creșterea fibrelor în dieta gravidei poate provoca, de asemenea, o creștere a flatulenței, dar nu încetați să o luați din acest motiv, deoarece efectul este mult mai rău decât gazele simple. Ne referim la constipație (care ar putea crește și flatulența) sau la hemoroizi care pot afecta cu adevărat bunăstarea viitoarei mame. În plus, să ne amintim că alimentele bogate în fibre nu sunt benefice doar pentru o digestie corectă, ci ajută și la controlul greutății, la reducerea nivelului de colesterol, la prevenirea hipertensiunii sau la controlul diabetului.

Gazele din timpul sarcinii pot fi foarte enervante pentru viitoarea mamă și este posibil ca partenerul nostru să fie mai înțelegător decât de obicei, dar este posibil ca fătul să nu le observe nici măcar. Bebelușul poate fi deranjat numai de sunete gastrice și intestinale , fără a-l afecta deloc.

Gazul i-ar putea dăuna copilului numai dacă mama, din cauza acestora, este afectată de dieta ei și încetează să mănânce corect sau regulat. Prin urmare, și pentru propria noastră bunăstare, este important să învățăm modalități de a reduce gazele sau disconfortul pe care acestea ni-l provoacă.

Este normal să ai gaz în timpul sarcinii? Cum pot evita apariția lui?

De gaze în timpul sarcinii sunt că , deși problema frecvente și regulate, ar trebui să fie tratate cu atenție atunci când acesta provoacă disconfort mamei . Sfatul general este să se consulte cu medicul ginecolog cu privire la această problemă și, dacă vă observați că retenția a gazului este însoțită de durere severă, crampe, diaree, greață sau vărsături, mergeți la medicul dumneavoastră pentru a verifica dacă există o boala mai gravă.

Cea mai eficientă modalitate de a controla tulburările intestinale

În timpul sarcinii trebuie să aveți o dietă echilibrată și să urmați aceste sfaturi practice:

  • Încercați să nu mâncați alimente care provoacă flatulență, cum ar fi broccoli, unele tipuri de legume și băuturi răcoritoare. Identificați cele care sunt cele mai dăunătoare pentru dvs. și încercați să le evitați sau să nu le consumați excesiv.
  • Aveți grijă de tranzitul intestinal . Gazele în timpul sarcinii sunt adesea legate de constipație. Alimentele astringente, cum ar fi orezul, banana sau morcovul, favorizează constipația și, prin urmare, apariția gazelor.

Deoarece laxativele sunt interzise în timpul sarcinii și deși medicul poate prescrie supozitoare de glicerină sau ulei de parafină pentru a vă reglementa tranzitul intestinal, evitarea constipație implică modificări în dieta dumneavoastră și obiceiurile zilnice. Se recomandă să beți suficientă apă , să creșteți consumul de alimente bogate în fibre și să mergeți cel puțin o jumătate de oră pe zi.

Ce trebuie să evităm :

  • Evitați mesele bogate . Digesțiile complicate sunt mai lente și apariția gazului în timpul sarcinii după ele este mai frecvent. În acest sens, este recomandabil să consumați alimente mai ușoare, dar mai frecvent. În mod ideal, mâncați de cinci ori pe zi.
  • Încercați să mâncați încet și mestecați bine. În acest fel, veți reduce cantitatea de aer pe care o înghițiți și, cu ea, aspectul gazelor. În special în timpul meselor, nu beți băuturi răcoritoare sau băuturi acidulate ori carbohidrați.
  • Nu mergeți la culcare sau pe canapea chiar după ce mâncați . O opțiune bună este să beți o infuzie de mușețel, tei sau fenicul după ce mâncați pentru a facilita digestia.
  • Exercițiu moderat pentru a stimula sistemul digestiv . Mersul pe jos pentru o jumătate de oră pe zi este o soluție bună pentru a evita alterările intestinale și gazul în timpul sarcinii.
  • Dacă vă simțiți neplăcut sau umflată, mai ales la sfârșitul zilei , încercați să schimbați pozițiile și să faceți plimbări mici pentru a facilita expulzarea gazelor.

Nu folosiți paie de băut, reduceți consumul de gumă de mestecat, evitați alimentele prăjite și îmbrăcămintea strimptă în jurul taliei și zona abdominală, de asemenea, va ajuta la controlul gazelor în timpul sarcinii.

Ce se întâmplă dacă durerea este foarte intensă? Când trebuie să merg la doctor?

Gazele în timpul sarcinii sunt ușor de identificat , deoarece sentimentul este de disconfort, același motiv pentru care le-ai putea avea și înainte de sarcină. Cu toate acestea, dacă observați:. Că durerile sunt mai intense decât de obicei și burta devine foarte grea sau în cazul în care durerea este însoțită de vărsături sau diaree. Atunci este recomandabil să se consulte un medic specialist . Uneori, durerile abdominale severe la gravide pot fi sinonimul unor complicații mai grave , cum ar fi ocluzia intestinală, inflamația și chiar pneumonie, care trebuies tratate.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate