durere de spate 1

Dureri de spate de origine cervicală

 

Ce este durerea de gat sau cervicala

O persoană cu dureri de col uterin

Se numește cervicalgia durerea situată în partea din spate a gâtului, pe coloana cervicală. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze de consultare atât în ​​serviciile de urgență, cât și în vizitele la medicul general sau la chirurgul ortoped.

Cauzele dureri cervicale

Există multiple afecțiuni care pot duce la durere la nivelul coloanei vertebrale cervicale , dar cele mai frecvente cauze sunt osteoartrita ultimelor vertebre cervicale , traumatisme datorate accidentelor rutiere și leziunilor sportive și a bolilor care implică contractură musculară. Leziunile apar de obicei atunci când capul este deplasat înapoi și apoi înainte într-o mișcare energică și rapidă. Această mișcare poate deteriora oasele coloanei vertebrale, discurile dintre oase, ligamente, mușchi, nervi și alte țesuturi ale gâtului.

Acest tip de vătămare se poate datora următoarelor:

 • Accidente auto Spărturile end-end sunt cea mai frecventă cauză a leziunilor traumatice cauzate de hiperflexie și hiperextensie.
 • Abuz fizic sau agresiune fizică. Acest prejudiciu poate apărea dacă primiți o lovitură sau o lovitură. Aceasta este una dintre leziunile frecvent observate în sindromul copilului scuturat.
 • Contactați sportul. Uneori, loviturile de fotbal și alte ciocniri legate de sport pot provoca acest tip de rănire.

Date concrete

Aproximativ 25% dintre bărbați și 34% dintre femei au avut vreodată un episod de cervicalgie în viața lor. Până la 60 de ani, durerea la nivelul coloanei vertebrale cervicale este mai frecventă la femei, dar după această vârstă termenii sunt inversați bărbații suferă cel mai mult.

De ce ma doare gatul?

Existența durerii în regiunea cervicală care este strâns legată de tipul de muncă efectuată. Este frecventă în profesiile foarte sedentare. Această lipsă de exerciții face ca muncitorii să aibă un mușchi slab la gât.

Este, de asemenea, obișnuită în acele locuri de muncă in care se necesită o mare supraîncărcare a musculaturii cervicale. Deoarece lucrează ore îndelungate cu gâtul înclinat înainte. În acest caz, musculatura nu poate fi slabă, dar efortul la care este supus este mai mare decât rezistența sa, apărând astfel durerea . Exemplul tipic al acestor profesii sunt dactilografiile, croitorii și oamenii care se află într-o linie de asamblare.

Vârsta ca factor de declanșare

Vârsta este un factor determinant pentru originea apariției durerii în coloana cervicală , astfel încât până la 85% din populația cu vârsta peste 65 de ani este afectată de osteoartrita.

Modificările osteoartrite ale coloanei vertebrale cervicale în primele decenii ale vieții sunt foarte puțin frecvente. S-ar putea afirma că în timp ce la tineri sau persoane de vârstă mijlocie cauzele durerii de gat sunt foarte legate de leziuni și supraîncărcări musculare prin profesie sau probleme posturale, la persoanele peste 60 de ani cauza Durerei cea mai frecventă este osteoartrita cervicală .

Traumatismele complicati si simptome

Coloana vertebrală a Cervicalei este regiunea coloanei vertebrale cu cea mai mare proporție de răniri cauzate de leziuni comparativ cu celelalte zone ale coloanei vertebrale. Această creștere a frecvenței pare a fi legată de mobilitatea ridicată a coloanei vertebrale cervicale, de protecția slabă a acesteia, precum și de volumul și greutatea mare a capului. Cele mai frecvente tipuri de leziuni la nivelul gâtului sunt cele cauzate de accidente rutiere și accidente sportive:

Leziunile coloanei vertebrale de cervicala

 se produc, de obicei, în accidente rutiere prin două mecanisme. Una dintre ele este accelerarea bruscă, care apare atunci când mașina este oprită si un alt vehicul vine din spate și îl lovește. În acest caz, capul se mișcă brusc înapoi și toate ligamentele și mușchii din partea din față a coloanei vertebrale sunt răniți. Cel de-al doilea mecanism de vătămare are loc atunci când, în timp ce mașina se mișcă la viteză mare, atinge brusc ceva, este, prin urmare, un mecanism de decelerare. În acest caz, capul se mișcă brusc înainte și leziunile se vor produce în partea din spate a coloanei vertebrale.

 În multe cazuri apar două fenomene, mai întâi capul merge înainte sau înapoi și apoi merge la partea opusă, acest lucru se numește rănire prin lovire. Evoluția acestor vătămări este foarte variabilă și depinde de câțiva factori, inclusiv de gravitatea rănirii care este dată, de obicei, de viteza impactului dintre ambele mașini. Nu este neobișnuit să se găsească cazuri entorsele cervicale (prejudiciu ligament a coloanei cervicale) , care continuă să disconfort gât pentru o jumătate de an sau an.

În accidentele sportive, în special în practica sporturilor de echipă. Sunt deosebit de grave leziunile produse atunci când se scufundă în apă de la o înălțime mare, atât în ​​piscine, cât și în râuri superficiale. Impactul capului cu podeaua piscinei sau cu o anumită piatră produce o fractură a coloanei vertebrale, de obicei la nivelul celei de-a cincea și a șasea vertebre cervicale . În unele cazuri, pacientul rămâne quadriplegic fără a fi capabil să-și miște brațele sau picioarele în mod ireversibil și, de asemenea, are o pierdere de senzație în întregul corp sub gât.

 

Complicații

Majoritatea persoanelor care au o bătăi de cap se simt mai bine în câteva săptămâni. Cu toate acestea, unii oameni continuă să simtă durerea pentru câteva luni sau ani după ce a avut loc rănirea. Este dificil să se prevadă modul în care fiecare persoană se va recupera cu un bici. În general, este mai probabil să aveți dureri cronice dacă primele simptome au fost intense, au început rapid și au inclus:

 • dureri severe la nivelul gâtului;
 • dureri de cap;
 • durerea care se răspândise în brațe.

Următorii factori de risc au fost legați de un rezultat mai rău:

 • care a avut anterior un whiplash;
 • o vârstă înaintată;
 • durere la nivelul gâtului sau la nivelul spa

Simptome

Imaginea clinică a cervicalgiei este de obicei durere la nivelul gâtului, care se poate extinde spre umerii și spre cap. Durerea poate să apară treptat, fiind la început de intensitate scăzută care crește ulterior. Alteori, apariția durerii este bruscă și foarte intensă. Durerea poate fi însoțită de clicuri, senzație de greutate, rigiditate cu mobilitate limitată și, uneori, senzație de furnicături în brațe și mâini.

 

Bolile reumatice

Durerea de gat poate fi cauzată de oricare dintre numărul mare de afecțiuni reumatismale existente, dar două dintre ele trebuie evidențiate: artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă. Bolile reumatice afectează articulațiile multiple, cum ar fi mâinile, genunchii sau șoldurile, dar afectează mai ales coloana vertebrală și, în special, coloana vertebrală a cervicalei, unde acestea pot distruge articulațiile. Durerea, chiar dacă este continuă, poate avea perioade în care crește semnificativ, deoarece aceste boli au focare de agravare.

Infecții

Cele produse de germeni , cum ar fi infecțiile bruceloza, de asemenea , numit febra ondulantă, sau tuberculoza, de obicei , distruge oasele vertebrelor. Pacientii pot suferi o mare durere și deformări , cum ar fi cele care apar în Pott. În caz de infecții ale coloanei vertebrale, în plus față de durere severă, de obicei fara febra si o stare generala proasta cu pierderea in greutate si paloare.

Tumori

Tumorile, deși foarte rar, pot fi găsite și în coloana cervicală . Aceste tumori pot fi benigne sau maligne. Cele mai frecvente sunt metastazele, care sunt implicarea coloanei vertebrale cervicale prin invazia celulelor care provin din tumori maligne si ajung din alte organe. Tumorile originale ale osului coloanei vertebrale cervicale sunt rare.

Tratament

Scopul tratamentului durerii cervicale este de a elimina durerea gâtului și de a reduce rigiditatea gâtului.

Cam 80% din cervicale se îmbunătățesc de obicei si în mai puțin de trei săptămâni, indiferent de tratamentul aplicat.

Ceva de remarcat este faptul că problema de origine psihologică și socială a pacientului poate provoca dureri de gât foarte des. Acești factori par să influențeze mai mult pe problemele coloanei cervicale decât în alte regiuni ale coloanei vertebrale. De multe ori sursa de durere este cauzată de nemulțumirea  locului de muncă, probleme familiale, probleme emotionale sau depresie. Tratarea problemelor coloanei vertebrale cervicale trebuie să se bazeze pe doi piloni, medicamente și reabilitare.

Tratament farmacologic

Tratamentul farmacologic se concentreaza pe utilizarea de analgezice si AINS. Precum si in tratamentul spasmului muscular cu relaxantele musculare.

Tratament de reabilitare

Tratamentul de reabilitare are mai multe funcții, cum ar fi îmbunătățirea durerii , recuperarea mobilității gâtului și întărirea mușchilor din regiune:

 • Atunci când durerea este foarte acută, odihna de pat este recomandată pentru una sau două zile, până când disconfortul scade puțin.
 • Utilizarea gulerului de gat este controversată, există specialiști în favoarea utilizării acestuia, alții sunt împotriva acestuia. Gulerul produce o imobilizare parțială a coloanei vertebrale cervicale , împiedicând în mare măsură mișcarea gâtului. O altă funcție este de a produce o ușoară tracțiune care ajută la relaxarea mușchilor și la decompresia nervilor. Utilizarea sa nu este recomandată pentru mai mult de trei sau patru săptămâni, deoarece poate produce un efect dăunător. Prin urmare din cauza imobilizării coloanei vertebrale, se pierde o cantitate mare de musculatură, cu slăbiciunea și rezistența scăzută care fac imposibilă efectuarea de sarcini care supraîncarcă gâtul.
 • Există două tipuri de gulere. Una este rigidă care este făcută dintr-un material din plastic dur și care imobilizează gâtul foarte bine, dar este foarte inconfortabil de purtat. Celălalt tip este gulerul moale, din cauciuc spongios, mai puțin rigid decât cel anterior și, prin urmare, mai confortabil de purtat, dar imobilizează mult mai puțin.

Gulerul poate fi purtat în mod continuu sau cu fracțiune de normă. Utilizarea gulerului pe timp de noapte este uneori mai eficientă decât în ​​timpul zilei, deoarece împiedică gâtul să adopte posturi forțate care pot crește durerea și contracția.

Medicul vă poate prescrie o serie de exerciții de întindere și mișcare pentru a vă ajuta să vă recâștigați o gamă de mișcare în gât și să reveniți la activitățile dvs. normale. Exercițiile pot include următoarele:

 • Rotiți gâtul în ambele direcții
 • Înclinați capul dintr-o parte în alta
 • Împingeți gâtul spre piept
 • Răsuciți umerii

Aici va lasam un video cu exerciti simple vizionare placuta.

https://www.youtube.com/watch?v=UZNJNwderDE

Recomandări pentru un pacient cu probleme cervical

 • Evitați posturile de flexie sau rotație a gâtului pentru o lungă perioadă de timp, cum ar fi: citirea sau studierea cu cartea pe o masă foarte joasă. Aceste poziții pot fi evitate prin citirea pe scaune cu cotiere sau prin așezarea cărților pe un piedestal pe masă.
 • Ridicați computerul sau televizorul astfel încât ecranul să fie la nivelul ochilor.
 • A dormi pe o saltea fermă, deși nu este rigidă. Utilizați perne moi și subțiri, cu diametrul de aproximativ 20 centimetri, zdrobite în mijloc.
 • Cea mai bună poziție de dormit este pe spate sau pe partea ta, evitând dormitul pe stomac.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate