sintome-rinichi

Durere de spate sau bolii renale

Una dintre principalele funcții ale rinichilor este filtrarea sângelui. Eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.

În cazul în care apar defecțiuni la acest organ, se oprește filtrarea sângelui. Astfel încât substanțele care anterior au fost responsabile pentru reglare, cum ar fi deșeurile sau excesul de apă. Încep să fie reținute în organism, provocând substanțe toxice cum ar fi ureea și creatinina care se acumulează în sânge .

Cum se manifesta

O boală de rinichi, de obicei, nu prezintă simptome până când starea nu atinge stadii mai avansate, motiv pentru care, potrivit specialiștilor, se numește ” boală tăcută „. Federația Națională a Asociațiilor pentru lupta impotriva bolilor de rinichi subliniază importanța unui diagnostic precoce. În concluzie pentru a evita complicațiile, este recomandabil să se acorde o atenție la următoarele simptome timpurii:

 1. Modificări în urinare  , de exemplu, pentru a primi până la noapte pentru a urina ( nicturie ) sau o fac mai des și în mai mult sau mai puțin decât de obicei.
   
 2. Modificări ale aspectului urinii, cum ar fi o culoare mai deschisă sau prezența sângelui.
   
 3. Reținerea lichidului , care determină creșterea umflării picioarelor, a gleznelor, a picioarelor, a feței și a mâinilor.
   
 4. Oboseala  cauzate de retentia de lichide.
   
 5.  Anemia , în unele cazuri, din cauza insuficienței renale.
   
 6. Mancaruri cutanate , denumite si prurit, cauzate de retentia toxinelor care pot fi depuse pe piele.
   
 7. Gustul metalic în gură și un miros de amoniac în respirație, datorată, totuși, unei acumulări de uree în salivă.
   
 8. Greață și vărsături , în plus față de pierderea apetitului sau a greutății.
   
 9. În cele din urmă, când rinichiul prezintă insuficiență, provoacă o creștere a tensiunii arteriale, care poate provoca hipertensiune arterială .

Cauzele pentru care se poate produce o scădere a filtrării glomerulare sunt multiple, atât prin agresiuni directe, cât și indirect datorate altor boli.

Diabet zaharat , împreună cu înaltă tensiune arterială sunt cele două cele mai frecvente cauze care duc la insuficienta renala, motiv pentru care aceste boli necesită o monitorizare regulată a funcției renale a pacientului , pentru a evita agravarea.

În plus, există alți factori de risc care sporesc șansele de a suferi un eșec de acest tip, cum ar fi bolile ereditare , imunologice și unele medicamente, cum ar fi antiinflamatorii sau chimioterapeutici .

Cum poate fi prevenită boala rinichilor?

Omul își apasă spatele pentru o durere la rinichi.

Unul dintre principalele sfaturi pe care le ridică Federația pentru a preveni problemele de rinichi este de a adapta un stil de viață sănătos. Si anume, inclusiv „recomandări cardiosaludables“ ca măsuri care să ajute la inimile grijulii cu atenție pentru a preveni insuficienta renala.

Pentru a evita atât afecțiunile renale, cât și bolile coronariene, este necesar să se reducă aportul de sare, deoarece alimentele conțin deja, așa cum ar trebui să alegeți pentru a evita excesul de grăsimi și alte substanțe nocive, cum ar fi alcoolul sau prizat .

Pacientii nu ar trebui sa fie ancorate intr-o dieta sanatoasa si asta-i tot. Acest lucru ar trebui să fie combinat cu rutinele exercițiilor fizice și să atenueze consumul de antiinflamatoare , în special la vârstnici „, spune Federația.

În același mod, este important să se efectueze tensiuni arteriale continue și niveluri de glucoză , ceea ce va ajuta la detectarea patologiilor externe rinichilor și care ar putea cauza insuficiențe renale.

Clasificarea eșecurilor renale

În funcție de cauza care le provine, Federația Națională a asociațiilor pentru lupta împotriva bolii renale consideră trei tipuri de insuficiență renală care trebuie diferențiate.

 • Boli numite prerenal și cauzate de lipsa de lichid în rinichi . Această deshidratare este de obicei cauzată, de exemplu, de un episod de diaree sau de consum excesiv de diuretice .
   
 • Bolile renale care provoacă leziuni directe la rinichi , cauzate de niveluri ridicate de glucoză, hipertensiune arterială sau o acumulare excesivă de colesterol . Aceste probleme produc o leziune în parenchimul renal sau în vasele mici care irigă rinichiul și provoacă boli de rinichi.
   
 • Bola postrenala este cauzata de un blocaj în scurgere urină. Aceasta este  hipertrofia de prostată la bărbați sau pietre la rinichi .

Un alt criteriu de clasificare este determinat de durata bolii; în cazul în care funcția renală este suspendată zile sau săptămâni ( insuficiență renală acută ) și în cazul în care problema este agravată mai durabil și progresiv ( insuficiență renală cronică ).

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate