ficat

Ficat

Cum sa tratam ficatul inflamat

Dacă aveți dureri în partea superioară dreaptă a burticii, v-ați pierdut pofta de mâncare și simțiți amețeli frecvente, este foarte posibil să aveți un ficat inflamat. Această problemă, strâns legată de ficatul gras, este o tulburare destul de frecventă în societate, care, dacă nu este tratată la timp și corect, poate avea consecințe grave.

In acest articol de dureride.com, vă spunem tot ce trebuie să știți despre cum să tratati ficatul marit: descoperiți cele mai bune diete pentru a dezumfla ficatul, alimente pentru regenerarea și curățarea ficatului și sfaturi pentru ameliorarea durerii ficatului inflamat.

Ce este ficatul și care sunt funcțiile acestuia

Ficatul este unul dintre cele mai importante și complexe organe ale corpului nostru, deoarece îndeplinește un număr mare de funcții chimice extrem de importante pentru supraviețuirea noastră.

Acest organ roșu închis este situat sub diafragmă și deasupra stomacului și cântărește aproximativ 1,5 kg. Cum ați ghicit deja în funcție de zona corpului în care se află, ficatul este esențial pentru digestia alimentelor, asadar, va vom explica în detaliu funcțiile ficatului:

 • Una dintre cele mai importante funcții ale ficatului este selecția intensă a toxinelor pentru organismul nostru. Acest organ acționează ca un filtru și elimină toxinele care pot fi dăunătoare sau inutile pentru sănătatea noastră. Prin eliminarea acestor toxine, ficatul servește ca protecție împotriva diferitelor infecții care ne-ar putea amenința starea de sanatate.
 • La fel cum scapă de toxinele inutile, ficatul separă și componentele sângelui care părăsește stomacul și selectează nutrienții esențiali, astfel încât corpul nostru să funcționeze optim.
 • Ficatul produce bilă, un lichid care dizolvă grăsimile în timpul digestiei, astfel încât acestea să poată fi absorbite. De asemenea, acest organ descompune alimentele și medicamentele pe care le luăm și alege compușii necesari pentru îmbunătățirea sănătății noastre.
 • O altă funcție importantă a ficatului este aceea că transformă grăsimea din alimentele pe care le consumăm în energie și stochează glicocenul pentru a o transforma în glucoză atunci când este necesar și să o trimită în sânge.
 • Ficatul produce, de asemenea, proteine ​​esențiale pentru organism și le transformă în aminoacizi, molecule organice necesare bunei funcționări a corpului nostru.

 

ce este ficatul și care sunt funcțiile acestuia

Ficatul inflamat: cauze și consecințe

Există multe elemente și motive care pot influența mărirea ficatului. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale ficatului inflamat și vă informăm, de asemenea, despre unele consecințe ale acestei afecțiuni:

Cauzele 

 • O infecție precum mononucleoza sau hepatita A, B și C poate fi cauza acestei afecțiuni medicale.
 • Persoanele care suferă de alcoolism sunt mai susceptibile de a avea un ficat inflamat. Același lucru este valabil și pentru persoanele care nu sunt diagnosticate, dar care oricum beau cantități mari de alcool.
 • Abuzul de droguri și medicamente sunt alte motive pentru care ficatul tău poate fi inflamat. Acest lucru se datorează faptului că anumite substanțe din medicamente pot deteriora în mod semnificativ acest organ.
 • O dietă inadecvată poate fi cauza, de asemenea, a ficatului inflamat. Dacă grăsimile abundă în alimentația ta și, în schimb, fructele, legumele și alimentele mai sănătoase lipsesc, ficatul tău poate suferi consecințele.
 • Anumite boli genetice sau afecțiuni cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, pot inflama ficatul.
 • În cele din urmă și, desigur, cancerul hepatic poate duce la mai multe simptome, inclusiv inflamația organului. Cu toate acestea, este important să nu vă alarmați, deoarece este cel mai probabil să fie una dintre problemele de mai sus.

Consecințele 

Dacă aveți un ficat inflamat, cu simptomele de mai jos, vă poate provoca foarte mult disconfort și poate aduce, pe termen lung, probleme mai grave, precum:

 • Schimbări bruște de greutate care vă pot duce la a fi supraponderal sau obez.
 • Oboseală cronică și durere abdominală constantă.
 • Probleme în dermă (pete purpurii, icter etc.)
 • Nivelurile ridicate ale colesterolului și ale trigliceridelor.

Simptomele 

Dacă începeți să observați oricare dintre următoarele simptome, este mai bine să acordați atenție modului de evoluție al boli și vizitați un medic. Acestea sunt câteva dintre simptomele ficatului inflamat :

 • Dureri abdominale, în special în zona corectă.
 • Îngălbenirea pielii și a ochilor.
 • Scaune gălbui sau albicioase și urină închisă la culoare.
 • Stare de rău generală și multă oboseală.
 • Dureri severe de cap
 • Amețeli, greață și vărsături.
 • Pierderea poftei de mâncare sau schimbarea bruscă a greutății.

Insistăm asupra importanței ca înainte de apariția oricăruia dintre aceste simptome să vă puneți în mâinile specialiștilor. Este esențial să te duci la medic cât mai curând posibil, pentru a putea fi diagnosticat cu ușurință și pus în tratament.

Simptomele ficatului

Alimente pentru curățarea și regenerarea ficatului

Există mai multe alimente pe care le puteți lua pentru ficatul inflamat. Aceste alimente sunt, în principal, mari aliați pentru curățarea și regenerarea ficatului, deoarece conțin cantități mari de vitamine esențiale, fibre și alți nutrienți benefici pentru sănătatea ta. Dieta pentru ficat inflamate , care trebuie să urmeze, trebuie să fie bogat în următoarele alimente:

 1. Legume și fructe: aceste alimente antioxidante sunt esențiale pentru a menține ficatul curat de toxine.
 2. Carne albă: în timp ce ar trebui să evitați carnea roșie datorită excesului de grăsime, carnea albă vă va ajuta la regenerarea ficatului.
 3. Infuziile și ceaiurile pentru a arde mai rapid grăsimea hepatică și pentru a menține ficatul curat.
 4. Alimente antioxidante, cum ar fi broccoli sau ceapă.
 5. Parabioticele precum iaurtul, deoarece limitează absorbția de grăsime din acest organ.
 6. Nucile și uleiul de măsline, deoarece sunt produse foarte bogate în vitamina E.
 7. Pâine și cereale integrale, deoarece sunt alimente fără grăsime, care vă vor ajuta, de asemenea, să reduceți nivelul de colesterol.

Acest articol despre Cum se poate regenera ficatul poate fi de mare ajutor.

Prevenire

Pe lângă consumul de alimente pentru ficatul inflamat pe care l-am prezentat în secțiunea anterioară, există mai multe modalități prin care puteți preveni această afecțiune medicală. Iată câteva sfaturi despre cum să preveniți ca ficatul inflamat să aibă grijă de sănătatea dvs. și să evitați să vă puneți în pericol:

 1. Mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată: așa cum am spus, o dietă proastă, bogată în grăsimi, poate fi foarte dăunătoare pentru ficat. Urmați recomandările din secțiunea anterioară și încercați să includeți toate alimentele în dieta dvs.
 2. Evitați tutunul și drogurile și, dacă beți alcool, faceți acest lucru cu moderație: ficatul inflamat se manifestă, în special la persoanele care tind să bea cantități mari de alcool, medicamente și alte medicamente. Evitați substanțele dăunătoare și nu vă auto-medicti. Pentru orice afecțiune medicală, puneți-vă în mâinile medicilor pentru a putea recomanda cel mai adecvat tratament.
 3. Faceti exerciții fizice: exercițiile fizice nu sunt numai benefice pentru menținerea unei greutăți sănătoase, dar este un aliat excelent pentru îmbunătățirea sănătății ficatului. Un mic exercițiu zilnic te va face să te simți bine atât fizic, cât și mental. 
 4. Vă vaccinați împotriva virusului hepatitei, deoarece este singurul mod în care puteți ține această boală departe.
 5. Evitați, oricând puteți, contactul cu substanțe nocive, cum ar fi produsele de curățat cu substanțe chimice toxice. Când nu poți evita să fii aproape de aceste substanțe, nu uita să porți mănuși și măști.

In acest articol dureride.com sperăm că v-am informat să descoperiți nu numai ce este ficatul și ce funcții are, ci și cum să tratam ficatul prin sfaturi și alimente pentru curățarea și regenerarea acestui organ.

Acest articol este doar informativ, în dureride.com nu avem puterea de a prescrie nici un tratament medical sau de a face orice fel de diagnostic. Vă invităm să consultați un medic în cazul prezentării oricărui tip de afecțiune sau disconfort.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate