1. Eliberează enzime digestiveputernice în intestinul subțire pentru a ajuta digestia alimentelor.
 2. Eliberează hormonii insulină și glucagon în fluxul sanguin. Acești hormoni ajută organismul să controleze modul în care folosește alimentele pentru energie.

Pancreatita este o boală în care pancreasul se inflamează. Deteriorarea pancreasului se întâmplă atunci când enzimele digestive sunt activate înainte de a fi eliberate în intestinul subțire și să înceapă să atace pancreasul.

Există două forme de pancreatită : acută și cronică.

Pancreatita acuta. Pancreatita acută este o inflamație bruscă care durează un timp scurt. Poate varia de la un disconfort ușor până la o boală severă, care poate pune viața în pericol. Majoritatea persoanelor cu pancreatită acută se recuperează complet după ce au primit tratamentul potrivit. În cazuri severe, pancreatita acută poate duce la sângerare în glandă, leziuni tisulare grave, infecție și formare de chist . Pancreatita severă poate dăuna și altor organe vitale, cum ar fi inima , plămânii și rinichii .

Pancreatită cronică. Pancreatita cronică este o inflamație de lungă durată a pancreasului. Cel mai adesea se întâmplă după un episod de pancreatită acută. O altă cauză importantă este consumul puternic de alcool. Deteriorarea pancreasului din cauza consumului puternic de alcool nu poate provoca simptome timp de mai mulți ani, dar atunci persoana poate dezvolta brusc simptome de pancreatită severă .

Ce este Pancreasul?

Pancreasul este un organ mic, alungit, de aproximativ 15 cm lungime și aproximativ 100 de grame de medii situate în cavitatea abdominală, imediat în spatele stomacului . Locația sa deosebită, foarte posterioară în abdomen, dar în același timp aproape de ficat, o face în contact cu structurile vasculare vitale. În plus, în capul pancreatic, partea cea mai dreaptă este și partea finală a canalului biliar, conducta responsabilă de conducerea bilei de la ficat la intestin.

Care sunt functiile pancreasului?

Cele două funcții principale ale pancreasului  sunt: funcția exocrină , pentru digestie, și funcția endocrină , a producției de hormoni. Să vedem ce înseamnă și pentru ce este pancreasul …

1. Funcția exocrină a pancreasului

Este esențial în procesul de digestie . Pancreasul secreta enzime, cea mai cunoscută amilaza și lipaza .  Funcția lor este de a descompune chimic grăsimile și proteinele ingerate în porții mici care pot fi absorbite de intestin. Prin urmare, una dintre primele consecințe ale proceselor care afectează excreția corectă a acestor enzime, cum ar fi anumite tumori pancreatice sau pancreatita cronică , este pierderea rapidă în greutate și tendința la diaree . Aceste simptome sunt cauzate de lipsa absorbției grăsimilor și proteinelor. Funcția exocrină Este prezent în întregul pancreas , deși cu o predominanță clară în capul pancreatic .

2. Funcția endocrină a producției de pancreas sau hormoni

Cea mai importantă proteină produsă de pancreas este insulina . Este esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge . Celulele responsabile de producerea acestor hormoni nu sunt distribuite omogen în întregul pancreas . Mai presus de toate, se concentrează pe grupuri de celule care se numesc insule ale Langerhans . Spre deosebire de funcția exocrină , funcția endocrină a pancreasului  este concentrată în principal în corp și coadă, deși insulele Langerhans pot fi găsite în întregul pancreas .

Care sunt simptomele pancreatitei?

Simptomele pancreatitei acute:

 • Durere abdominală superioară care radiază în spate; poate fi agravat prin consumul alimentar, în special alimentele bogate în grăsimi.
 • Abdomen umflat și fraged
 • Greață și vărsături
 • Febră
 • Frecvența cardiacă crescută

Simptomele pancreatitei cronice:

Simptomele pancreatitei cronice sunt similare cu cele ale pancreatitei acute. Pacienții simt frecvent durere constantă în abdomenul superior care radiază spre spate. La unii pacienți, durerea poate fi invalidantă. Alte simptome sunt diareea și pierderea în greutate cauzate de absorbția slabă (malabsorbție) a alimentelor. Această malabsorbție se întâmplă deoarece glanda nu eliberează suficiente enzime pentru a descompune alimentele. De asemenea, diabetul sepoate dezvolta dacă celulele producătoare de insulină ale pancreasului sunt deteriorate.

Pancreatita cauze?

În cele mai multe cazuri, pancreatita acută este cauzată de calculi biliari sau consumul de alcool greu. Alte cauze includ medicamente , boli autoimune, infecții, traume, tulburări metabolice și intervenții chirurgicale. Până la 15% din persoanele cu pancreatită acută, cauza nu este cunoscută.

La aproximativ 70% dintre oameni, pancreatita cronică este cauzată de consumul de alcool de mult timp. Alte cauze includ calculi biliari , afecțiuni ereditare ale pancreasului, fibroza chistică , trigliceride ridicate și anumite medicamente. În aproximativ 20% până la 30% din cazuri, cauza pancreatitei cronice nu este cunoscută.

Care sunt factorii de risc pentru pancreatită?

Pancreatita se poate întâmpla cu oricine, dar este mai frecventă la persoanele cu anumiți factori de risc.

Factorii de risc ai pancreatitei acute includ:

 • Calculii biliari
 • Băuturi alcoolice grele

Pancreatita acută poate fi primul semn al calculilor biliari. Calcarele biliare pot bloca conductul pancreatic, ceea ce poate provoca pancreatita acută.

Factorii de risc pentru pancreatită cronică includ:

 • Băuturi alcoolice grele pentru mult timp
 • Anumite afecțiuni ereditare, cum ar fi fibroza chistică
 • Calculii biliari
 • Afecțiuni cum ar fi trigliceridel mari și lupusul

Persoanele cu pancreatită cronică sunt de obicei bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, dar și la femei pot apărea pancreatită cronică.

Cum este diagnosticată pancreatita?

Pentru a diagnostica pancreatita acută, medicii măsoară nivelurile în sânge a două enzime digestive, amilaza și lipaza . Nivelurile ridicate ale acestor două enzime sugerează puternic pancreatita acută.

De asemenea, medicii pot folosi alte teste, cum ar fi:

 • Testul funcției pancreatice pentru a afla dacă pancreasul produce cantitățile corecte de enzime digestive
 • Test de toleranță la glucoză pentru a măsura deteriorarea celulelor din pancreas care formează insulina
 • Ecografia , scanarea CT și RMN-ul , care creează imagini ale pancreasului, astfel încât să poată fi văzute probleme
 • ERCP pentru a privi conductele pancreatice și biliare folosind radiografii
 • Biopsie , în care un ac este introdus în pancreas pentru a îndepărta o mică probă de țesut pentru studiu

În stadiile mai avansate ale bolii, medicii pot folosi teste de sânge , urină și scaun pentru a confirma diagnosticul.

Cum este tratată pancreatita?

Tratament pentru pancreatită acută

Persoanele cu pancreatită acută sunt tratate de obicei cu lichide IV și medicamente pentru durere în spital. La unii pacienți, pancreatita poate fi severă și este posibil să fie necesară internarea într-o unitate de terapie intensivă (UCI). În UCI, pacientul este atent urmărit, deoarece pancreatita poate dăuna inimii , plămânilor sau rinichilor . Unele cazuri de pancreatită severă pot duce la decesul țesutului pancreatic. În aceste cazuri, o intervenție chirurgicală poate fi necesară pentru a îndepărta țesutul mort sau deteriorat dacă apare o infecție.

Un atac acut de pancreatită durează de obicei câteva zile. Un atac acut de pancreatită cauzată de calculi biliari poate necesita îndepărtarea vezicii biliare sau intervenția chirurgicală a conductului biliar. După îndepărtarea calculilor biliari, iar inflamația dispare, pancreasul revine de obicei la normal.Tratamentul pancreatitei cronice

Pancreatita cronică poate fi dificil de tratat. Medicii vor încerca să amelioreze durerea pacientului și să îmbunătățească problemele de nutriție . Pacienților li se administrează în general enzime pancreatice și pot avea nevoie de insulină. O dietă săracă în grăsimi poate ajuta și ea.

Chirurgia poate fi făcută în unele cazuri pentru a ajuta la ameliorarea durerilor abdominale, pentru a restabili drenajul enzimelor sau hormonilor pancreatici, a trata pancreatita cronică cauzată de blocarea canalului pancreatic sau pentru a reduce frecvența atacurilor.

Pacienții trebuie să înceteze fumatul și să bea băuturi alcoolice, să urmeze sfaturile dietetice ale medicului și dieteticianului și să ia medicamentele corespunzătoare pentru a avea mai puține și mai ușoare atacuri de pancreatită.

Poate fi prevenită pancreatita?

Deoarece majoritatea cazurilor de pancreatită sunt cauzate de consumul de alcool. Prevenirea este îndreptată spre consumul responsabil sau deloc de băuturi. Dacă consumul de băuturi alcolice aveți o problemă, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu profesioniștii din domeniul sănătății despre o trimitere la un centru de tratament cu alcool. De asemenea, puteți beneficia de un grup de asistență precum Alcoolicii Anonimi .

Pancreatita tratament naturist