puncte baie de aburi

6 Remedii naturale pentru răceală și gripă

Unele opțiuni excelente de remedii la domiciliu pentru a reduce simptomele gripei, răcelii obișnuite sau gripei H1N1 sunt de a bea anumite ceaiuri de lămâie, echinacea, tei sau usturoi, deoarece aceste plante medicinale au proprietăți antiinflamatorii care ajută organismul pentru ameliorarea simptomelor tipice și îmbunătățirea disconfortului. 

În plus, se pot utiliza și alte remedii naturale, cum ar fi punerea unei pungi cu apă caldă deasupra mușchilor cu dureri, precum și baia cu apă rece pentru a reduce febra. 

Deși în majoritatea cazurilor de gripă și răceală se îmbunătățesc fără un tratament specific, este întotdeauna important să consultați un medic generalist pentru a identifica problema și a începe tratamentul cel mai indicat. Niciunul dintre ceaiurile enumerate mai jos nu trebuie să înlocuiască tratamentul medical. 

1. Miere și ceai de lămâie

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Un remediu natural excelent pentru gripă este ceaiul de lămâie cu miere, deoarece ajută la decongestionarea nasului, menține gâtul lubrifiat și îmbunătățește respirația.

Ingrediente

 • 1 suc de lamaie:
 • 2 linguri miere;
 • 1 cană de apă clocotită.

Mod de pregătire

Mierea trebuie adăugată în ceașca de apă clocotită, se amestecă bine până devine un amestec omogen și apoi se adaugă sucul pur de 1 lămâie. Ceaiul trebuie băut imediat după preparare, este important să adăugați sucul de lămâie ultimul, pentru a vă asigura că vitamina C prezentă în fructe nu se pierde.

Pentru un bun tratament este recomandat să bei acest ceai de 2 până la 3 ori pe zi, de exemplu în gustarea de dimineață, după-amiaza și înainte de culcare.

2. Ceai de echinacea

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Un alt remediu bun pentru gripa și raceală este să bei ceai de echinacea, deoarece stimulează sistemul imunitar și promovează transpirația, contribuind la reducerea febrei și la creșterea imunitații.

Ingrediente

 • 1 cană de apă clocotită;
 • 1 lingură de frunze uscate de echinacea

Mod de pregătire

Așezați echinacea în apa clocotită și așteptați 10 minute, apoi pur și simplu strecurați și consumații. 

De asemenea, este posibil să luații capsule de echinacea care sunt vândute în farmacii, în magazinele de produse naturale sau online. Acest remediu trebuie luat în doză maximă de 3 capsule pe zi pentru a lupta împotriva gripei. 

3. Ceai de ghimbir 

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Ghimbirul combate gripa având proprietăți analgezice, antipiretice și antibacteriene, care în combinație cu miere și lămâie ajută la reducerea simptomelor gripei mult mai rapid.

Ingrediente

 • 1 lingură de ghimbir proaspăt;
 • 1 lingurita miere;
 • 1 cană de apă clocotită;
 • Lămâie după gust.

Mod de pregătire

Se toacă o lingură de ghimbir proaspăt și se adaugă la o cana cu apă clocotită, se lasă să se odihnească 10 minute, se strecoară și se adaugă 1 lingură de miere și puțină lămâie. 

4. Inhalații cu eucalipt

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Eucaliptul este o plantă cu proprietăți expectorante care ajută la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea iritației gâtului.

Ingrediente

 • 5 picături de ulei esențial sau frunze de eucalipt;
 • 1 litru de apă clocotită.

Mod de pregătire 

Puneți picăturile de ulei esențial de eucalipt într-o oală cu 1 litru de apă clocotită și inspirați aburul câteva minute. Pentru a profita din plin, așezați un prosop de baie peste cap, astfel încât aburul va fi prins și veți inspira o cantitate mai mare de aburi care vă va ajuta la ameliorarea simptomelor.

5. Ceai de soc

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Ceaiul de flori de soc cu tei crește apărarea organismului și favorizează transpirația, favorizând o scădere a febrei.

Ingrediente

 • 2 lingurițe flori de soc ;
 • 1 lingură de tei;
 • 1 cană de apă clocotită.

Mod de pregătire

Pentru a prepara acest ceai, trebuie să adăugați flori de soc și teiul în cana cu apă clocotită. Acoperiți și lăsați să stea 10 minute. Se strecoară și se bea de 3 ori pe zi.

6. Ceai de usturoi

6 remedii la domiciliu pentru tratarea gripei

Consumul de ceai de usturoi este de asemenea un excelent tratament natural împotriva gripei, deoarece usturoiul are proprietăți antimicrobiene, analgezice, expectorante și anti-gripă, precum și un antiseptic pulmonar. Aceste proprietăți se datorează faptului că are un compus numit alicină și alliină.

Ingrediente

 • 3 căței de usturoi;
 • 1 lingura de miere;
 • 1/2 lamaie;
 • 1 cană de apă

Mod de pregătire

Zdrobiți căței de usturoi și adăugați într-un vas împreună cu apa și fierbeți 5 minute. Apoi se adaugă 1/2 lămâie stoarsă și miere, se bea în continuare. Trebuie luat o dată pe zi, timp de 2 sau chiar 3 săptămâni.

 

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate