durere de piept

Apneea de somn

Apneea de somn la femei: simptome și probleme asociate

Apneea de somn la femei nu se manifestă întotdeauna cu sforăitul clasic de noapte. Simptomele asociate sunt epuizarea, migrenele, depresia, anxietatea, tahicardiile … De aici diagnosticul său diferențial dificil.

Apneea de somn la femei este subdiagnosticată. De fapt, de fiecare dată când vorbim despre această tulburare respiratorie legată de odihna nocturnă, este comun să ne imaginăm un bărbat de vârstă mijlocie sau vârstnic care emite clasicele sforăit. Această imagine este doar mai mult decât un stereotip, deoarece realitatea păstrează diferențe importante.

Pentru început, apneea de somn apare și la tineri și, desigur, este frecventă la ambele sexe; atât la bărbați, cât și la femei. Mai mult decât atât, nu toți pacienții care suferă de această boală sforăitul nu este ceva atât de ușor de detectat în prima persoană care suferă de apnee de somn obstructiva  de somn (AOS).

Acum, experții în boală de somn ne indică spre ceva important. Știm că aproape 30% din populație între 25 și 70 de ani suferă de această afecțiune. De asemenea, se estimează că diagnosticul la bărbați este de 8 ori mai frecvent decât la femei , dar asta nu înseamnă mult mai puțin că genul feminin suferă într-o măsură mai mică.

Ce se întâmplă? Ceea ce se întâmplă practic este că apneea se manifestă diferit la femei, de fapt este frecvent să o confundați cu alte boli. În plus, după cum indică mai multe studii, efectele acestei afecțiuni respiratorii pot fi mai severe în unele cazuri decât la bărbați.

Apneea de somn este o problemă exclusivă pentru bărbați. Apare și la femei și, în unele cazuri, este asociat cu un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral.

apneea de somn la femei

Apneea de somn la femei, care sunt simptomele?

Apneea obstructivă de somn (OSA) se caracterizează prin simptome foarte specifice. Persoana suferă se prăbușește în timpul somnului , adică, pentru câteva secunde, respirația este întreruptă. Acest lucru se datorează obstrucției căilor respiratorii și opresiunii în mușchii gâtului, care generează o senzație clară de sufocare.

În accident vascular cerebral poate părea o boală ușor de diagnosticat. Și totuși nu este întotdeauna cazul; nu cel puțin la sexul feminin. Apneea de somn la femei și caracteristicile sale este departe de cea a bărbaților , de aici dificultatea de a o identifica. Să vedem deci cum această tulburare de somn și respirație se manifestă în ele.

 • Sforaitul la femei este mai ușor. În medie, acestea nu arată sunetele sonice ale sexului masculin .
 • De asemenea, episoadele de apnee sunt mai scurte. Aceasta înseamnă că nu numai pacientul însuși și chiar cuplul detectează această problemă în multe cazuri.

Cu toate acestea, deși problemele respiratorii din timpul nopții la femei sunt mai subtile, efectele apneei la femei tind să fie mai intense:

 • Te confrunți cu oboseală ridicată și lipsă de energie .
 • Probleme de concentrare, pierdere de memorie.
 • Există migrene, dureri de cap recurente , amețeli …
 • Palpitații, tahicardii, senzație de sufocare.
 • Apare sindromul picioarelor neliniștite.
 • Pe de altă parte, așa cum s-a dezvăluit într-un studiu realizat la Universitatea din Sydney. Aceste probleme de somn și respirație pot duce adesea la anxietate și depresie.

Astfel, atunci când o femeie merge la medic, este obișnuit ca tratamentul pe care îl primește să fie direcționat către aceste dimensiuni , dar nu către declanșatorul acestora: apneea în somn.

Fara somn din cauza apneei de somn la femeie

Ce factori influențează apariția apneei la femei?

Există mulți factori care pot influența apariția apneei la somn la femei. În medie, acestea sunt de obicei următoarele:

 • Obezitatea, precum și sindromul metabolic (excesul de greutate, rezistența la insulină, stilul de viață sedentar, etc.)
 • Hipertensiune.
 • femei gravide sunt , de asemenea , un risc de apnee de somn. Uterul în creștere determină creșterea diafragmei, schimbând ușor mecanica pulmonară.
 • Între 55 și 70 de ani apariția acestei probleme este foarte frecventă, coincidând cu postmenopauză.
 • De asemenea, suferind de sindromul ovarului polichistic este asociat în multe cazuri cu apnee în somn .

Apneea de somn la femeile tinere și riscul unui accident vascular cerebral

În ultimii ani, studiile asupra jena somnului la femei sunt în creștere: un fapt pozitiv. Este în primul rând pentru că, odată cu aceasta, medicii sunt mai conștienți de această realitate atunci când o femeie vine în consultare cu probleme de epuizare, modificări de dispoziție și dureri de cap. Rețineți că după aceste simptome pot fi obstructive apneea de somn este decisivă.

Pe de altă parte, cunoaștem din ce în ce mai mult consecințele pe care le poate avea o apnee netratată pentru sexul feminin . Un exemplu, Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică a realizat un studiu în 2014 pentru a demonstra relația dintre apneea de somn și accidentul vascular cerebral la femeile tinere.

Prin urmare, este vital să mergeți la un medic pulmonolog specialist în tulburări de somn pentru a efectua o serie de teste de diagnostic pentru această boală. De asemenea, trebuie menționat că tratamentele cu măști de presiune continuă pozitive ale căilor respiratorii (CPAP) sunt foarte potrivite; Pe lângă îmbunătățirea calității vieții, acestea reduc riscul de accident vascular cerebral și probleme cardiovasculare. În concluzie, considerăm aceste informații și calibrăm importanța somnului odihnitor și consultăm medicii noștri orice problemă sau disconfort.

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print

Articole relaționate