La adulți, cel mai puțin probabil este ca durerea de ureche se datoreaza unei infecții în tubul eustachian. Durerea simțită în ureche poate proveni dintr-un alt loc, cum ar fi articulația maxilarului (articulația temporomandibulară), dinților sau gâtul. Aceasta se numește durere “menționată”.

Cauzele durerii de urechi pot include:

Otită

Cea mai frecventă cauză a durerii de urechi la copii și adulți este otita. Acest termen Otita este folosit pentru a se referi la infecție sau la inflamația urechii. În funcție de zona urechii, otita poate fi:

 Otita medie cu efuzie (exudativă) . Se întâmplă atunci când în urechea medie apare un lichid gros sau lipicios.

Ce este otita?

Otita este o inflamație a urechii cauzată de o infecție

TIPURI DE OTITA

Otita medie

Este prezența lichidului (cu sau fără puroi), numit exudat. Acesta este produs de o inflamație în cavitatea urechii medii , situată chiar în spatele timpanului.

Liquidul exudat apare atunci când tubul eustachian este obstrucționat din diverse motive. Funcția tubul eustachian este de a scurge lichidul produs în urechea mijlocie, astfel că atunci când acesta se înfunda , este posibil ca acest fluid să se acumuleze și să apară o infecție.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme de auz din copilărie și una dintre întrebările principale adresate pediatrului. Indiferent de originea virală sau bacteriană, persistența acestei probleme timp de câteva luni poate duce la pierderea auzului la copii.

Principalul simptom este prezența durerii de urechi, însoțită sau nu de supurație . Aceste cazuri pot fi însoțite de alte simptome precum febră, stare generală de rău, iritabilitate …

 Otita externa

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de „urechea înotătorului”. Urechea înotătorului este inflamația pielii canalului auditiv extern , care transportă sunete din exterior spre timpan.

În general, acest tip de otitis apare numai atunci când urechea noastră este în contact intens cu apa. Cum ar fi de exemplu: pe plajă sau piscină, deoarece promovează dezvoltarea ciupercilor și a bacteriilor. Deși acest lucru nu este întotdeauna motivul, alteori poate fi cauzat de alergii, eczeme, răni de zgârieturi sau de deteriorări ale urechii cauzate de un obiect.

Principalul simptom este durerea de urechi , care poate varia de la disconfort simplu până la durere severă.

OTITE LA COPII

Otita media afectează toate grupele de vârstă, dar este mai frecventă în grupa de vârstă care cuprinde între 0 și 7 ani .

Din punct de vedere epidemiologic au fost descrise câțiva factori legați de un număr mai mare de cazuri de otita medie în lunile toamnei și iernii.

Este, de asemenea, mai frecventă la copiii școlari sau care au modificări anatomice în zona rinofaringiană, cum ar fi gura intestinală, sau care suferă de imunodeficiențe congenitale dobândite.

 Copiii cu această afecțiune au de obicei febră probleme de somn sau iritabilitatea și prezinta simtome după o răceală.

CUM O TRATAM?

Dacă suferiți de oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Tratamentul obișnuit al otitei medii acute se efectuează cu antibiotice timp de zece sau paisprezece zile.

De obicei, cu tratamentul cu antibiotice, simptomele se îmbunătățesc semnificativ după 48 de ore. În plus, specialistul poate prescrie, de asemenea, decongestive nazale și mucolitice dacă este necesar.

Schimbările barometrice

Este daunele cauzate corpului de  presiunea aerului sau a apei. Un tip comun de barotraumă este cel produs de o schimbare de altitudine și poate provoca durere. Acest lucru se poate întâmpla când călătoriți cu avionul, conduceți în munți sau va scufundați. Diversi oameni pot suferi, de asemenea, de boala de decompresie care afectează întregul corp.

Simptomele barotraumelor

Cauzele barotraumelor

Presiunea aerului din urechea medie aproape întotdeauna echivalează cu presiunea aerului din afara corpului. Tubul Eustaschian este o legătură între urechea medie, partea din spate a nasului și partea superioară a gâtului.

Înghițirea sau căscarea deschide tubul Eustachian și permite aerului să intre și să părăsească urechea medie. Acest lucru ajută la egalizarea presiunii de pe ambele părți ale timpanului. Dacă tubul Eustachian se blochează, există o diferență între presiunea aerului din urechea medie și presiunea aerului din afara timpanului, care poate cauza barotrauma.

 Mulți oameni experimentează barotrauma la un moment dat. Problema apare adesea cu schimbări de altitudine, cum ar fi atunci când călătoriți cu avionul, scufundați sau călătoriți în munți. Este mai probabil să suferiți o barotraumă dacă aveți congestie nazală cauzată de alergii, răceli sau o infecție a căilor respiratorii superioare. Blocarea tubului eustachian poate fi prezentă și înainte de naștere (congenitală) sau poate fi cauzată de umflarea gâtului.

Tratamentul cu barotrauma

Pentru a ușura durerea sau disconfortul la nivelul urechii, se pot lua măsuri pentru a deschide tubul eustachian și a scuti presiunea, cum ar fi:

Medicamentele pot fi necesare pentru a ușura congestia nazală și pentru a permite deschiderea tubului eustachian. Acestea includ:

Antibioticele pot fi necesare pentru a preveni o infecție la nivelul urechii dacă barotrauma este severă. Rareori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă alte tratamente nu funcționează pentru a dezlipi tubul Eustachian. În această procedură se face o incizie chirurgicală în timpan pentru a permite egalizarea presiunii și eliberarea fluidului (mierototomie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.